Зам.-кметът на Пловдив Петко Атанасов е председаел на новата партия "Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност - Национален Идеал за Единство" (ВМРО - НИЕ).

На брифинг в София стана ясно, че новоучредената партия очаква удари под кръста от лидера на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов. От парията са категорични, че той е виновен за разцепването й.

Гузен негонен бяга. Това зяви Красимир Каракачанов в отговор на опасенията от страна на ВМРО - НИЕ, че очакват удар под кръста от негова страна.
Той посочи, че те достатъчно са се изложили и ударите ще дойдат от избирателите, а не персонално от него.
Техните опасения въобще не ме интересуват. Няма да се занимавам с такива нищожни хора.

"Очакваме всякакви удари под кръста от страна на председателя на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов. Неговата партия се разцепи, тъй като там вече не се защитават идеите за патриотизъм и родолюбие, които са в основата и традициите на движението ВМРО", коментира Петко Атанасов.

"ВМРО - НИЕ ще се объне към всички поддръжници на идеята и традициите на ВМРО да се присъединят към нас", допълни Атанасов.

Той обясни, че целта на създаването на ВМРО - НИЕ е да се направи нова политическа формация, която да работи сериозно за идеите, обединяващи ВМРО над 20 години.

По думите му, ВМРО - НИЕ събира хора на истинските действия, а не на празните приказки. Основната им идея е да се наложат като сериозен политически субект, който да управлява България в духа на патриотичните и родолюбиви ценности.
Те обещаха, че няма да мълчат деликатно по основните проблеми, засягащи както вътрешната, така и външната политика на страната. "Няма да се правим и на шоумени", обеща Атанасов.

Предпочитаме да си извоюваме сами това, което можем да вземем като български партиоти и националисти, коментира Атанасов и допълни, че една от целите на партията е да наложи разумното говорене.

До края на месеца партията ще приеме нови членове. Само в София се очакват около 400 нови поддръжници да се влеят в структурите на ВМРО - НИЕ. За месец април е насрочен национален конгрес на движението. От ВМРО - НИЕ коментираха, че няма да се карат с бившите си съпартийци.
По думите на Атанасов патриотизмът и умереният национализъм напоследък са "вкарани в ъгъла", а на преден план е излязъл манипулативния национализъм.
"Това деление на лява и дясна партия не трябва да се превръща в Левски - ЦСКА", категоричен е Атанасов.

В тази връзка ВМРО - НИЕ обещаха да подкрепят всяко разумно и добро решение на правителството, но и ще се противопоставят на всичко, което е в разрез с националните интереси на страната.

Атанасов заяви, че изцяло подкрепя политиката за защита на българите в Македония и визира случая със Спаска Митрова.

 На въпрос на news.bg дали България е направила достатъчно по случая с Митрова, Атанасов заяви категорично, че страната ни не я е защитила достатъчно. Трябва много да се работи по този въпрос, категорични са от ВМРО - НИЕ.

Основната роля в случая са изиграли медиите, обясни зам.-кметът на Пловдив и допълни, че Президентството, Министерски съвет и Парламентът е трябвало да излязат с ясна и единна позиция по въпроса, но това не се е случило.
Случаят не е единствен, посочи Атанасов и допълни, че преди дни във Велес е бил открит паметник на Иван Михайлов. Тези хора са били репресирани дълги години, категоричен е Атанасов и допълни, че такива случаи има стотици хиляди.

Атанасов запита риторично защо Божидар Димитров се е извинил, че е повдигнал въпроса за обезщетението на тракийските българи. Именно този въпрос ще бъде засегнат и от ВМРО - НИЕ, обясни Петко Атанасов.

Той укори правителството за пасивната политика спрямо българското население в Гърция. Въпреки деликатната ситуация, по думите му, България трябва да има по-сериозна политика в това отношение.

По отношение на българската политика ВМРО - НИЕ ще обсниха, че ще подготвят и няколко законопроекта, като един от тях е законопроект за общинската собственост. Зам.-кметът на Пловдив обясни, че вече има такива направени проеки, които са прокарани и вече са факт и даде пример с Бойко Ватев, който миналата година е направил промяна в Закона за общинската собственост, с което е решен проблемът на българите в "Столипоново".

ВМРО - НИЕ е получила официална регистрация в СГС на 9 март. На извънреден конгрес на партията на 16 януари е взето решение за избор на ново ръководство, оглавявано от Петко Атанасов и Никола Николов. Приет е и нов устав. Новата политическа формация ще се представлява и от двамата.

Атанасов е избран за председател на Националния изпълнителен комитет, а Николов - за председател на Националния политически съвет.

В ръководството влизат и юрисконсултите на община Пловдив - Соня Ташева и Христо Стоянкин, както и Бойко Ватев, Камен Шишманов и Илко Илиев. От ВМРО - НИЕ очакват към тях да се присъедини и настоящият кмет на Пловдив - Славчо Атанасов.

Припомняме, в края на октомври - на последния конгрес на ВМРО един срещу друг за председателския пост се изправиха кметът на Пловидв Славчо Атанасов - когото Каракачанов номинира за кандидат-кмет преди изборите - и настоящия лидер на войводите Каракачанов.
Последният бе преизбран от делегатите, а Славчо Атанасов нпусна конгреса с обвиненията, че изборът е бил манипулиран.
Тогава стана ясно, че ключови структури на ВМРО са готови да напуснат Каракачанов
.