Ред, законност и справедливост ще има един представител в ЦИК.

Това обяви след консултациите при президента лидерът на партията Яне Янев. Той допълни, че е оттеглил първоначалната кандидатура, внесена от РЗС - за Гиньо Бозаджиев и на негово място е предложил за представител, както сам го описа, доказаният професионалист и математик Михаил Константинов.

Янев поясни, че професор Константинов е бил предложенот ОДС за участие в ЦИК за изборите за евродепутите, когато ОДС е имало по-голяма парламентарна група. Сега те имат един единствен представител и това е госпожа Елена Маркова, допълни Янев.

Предвид това, че изборите ще бъдат много тежки, много сложни, изпълнени с опити за фалшификация за подмяна на вота, ние настояхме съставът на ЦИК да бъде изграден от доказани професионалисти, коментира той.

Припомняме, по-рано днес представителите на НДСВ, коментираха, че съставът на ЦИК работи добре без представител на Ред, законност и справедливост.

Янев изтъкна, че РЗС ще има свои представителивъв всички районни избирателни комисии, във всички секционни избирателни комисии и изрази надежда ЦИК с методичните си указания да допълва празнотите в изборното законодателство и това да става по най-компетентния начин.

Практически в ЦИК за националните избори няма да настъпи сериозна промяна, коментира още Янев и добави, че очаква комисията да действа безпристрастно и компетентно, а не вътре в нея да се защитават едни или други политически поръчения.

За датата на изборите на национален парламент - 5 юли, Янев заяви, че при тези форсмажорни обстоятелства това ще е единственият компромис. Жалко, че България ще е от малкото държави на ЕС, която провежда избори през юли, коментира лидерът на РЗС. Той подчерта, че партията има готовност да отговори на предизвикателствата.