Здравният министър Петър Москов изтъкна, че трябва да се създаде обществена среда, която да наложи мнението, че да живееш здравословно е модерно. Кабинетът имал и дългосрочна стратегия за здрава нация.

Москов участва заедно със спортния министър Красен Кралев в дискусия „Здрави в училище".

Следващата седмица ще стартира фейсбук страница „За здраво поколение", която да е в помощ на родителите.

РЗИ започва проверка на училищните бюфети, обяви министър Москов. Махат машинките в училище с вредна храна като чипсове и вафли.
Освен това трябвало и да се модернизира разговорът с учениците по темата, а не „лелки" с монотонен глас да им обясняват как трябва да се хранят и спортуват, по мнението му.

Здравното министерство обмисля въвеждането на „данък" вредни храни. Засега индустрията подкрепяла идеята. Още...

Да бъдем активни чрез повече спорт, за да сме здрава нация. Това призова от своя страна спортният министър Красен Кралев.

Изследване сред зрели хора от 18 до 60 годишна възраст показват тревожни данни. 80 % не се движат активно, обясни Красен Кралев. 75% от участвалите в изследването нямат никаква активност. Тези 80% от неактивните, по думите му, дават пример на подрастващите да не се движат.

Расте болно, обездвижено население, подчерта Кралев. 8% от децата ни страдат от затлъстяване, по данни на спортния министър. Родители и държава трябва да обединим усилия, категоричен е той.

В момента губим битката с компютрите и електронните игри, изтъкна Красен Кралев, но все пак оптимистично добави, че тази битка не е изгубена окончателно.
Затова и държавата въвежда т.нар. поправка „трети час по физическо". Сега третият час по физическо е формален. Промяната трябва да влезе тези дни в НС.

Третият час по физическо ще бъде изпълнен със съдържание, увери министърът на спорта. Планира се в часовете по физическо след 5 клас да влизат професионални треньори. Кралев е категоричен в същото време, че не трябва от 1 до 4 клас за децата да се говори за физическо образование, а да се изгражда физическо възпитание.

Кралев е притеснен от липсата на физкултурни салони в училищата в малките населени места. Това обаче не трябва да бъде оправдание да загубим децата си, според спортния министър.

Той обяви и че в момента се прави инвентаризация на спортните съоръжения на територията на училищата. От 2430 школа 300 са без спортна база, а 433 са с пригодени помещения за спорт.

През последните 10 години се удвои броят на децата с наднормено тегло и затлъстяване. Тези тревожни данни пък представи  диетологът професор доктор Донка Байкова.

Остава да овладеем обездвижеността, категорична е Байкова, според която за преодоляване на проблема със затлъстяването на ½ от учениците с наднормено тегло е важна двигателната активност.
50% от масата на човешкото тяло са мускули,обясни Байкова и посочи, че без активност тези мускули линеят.

Ежедневно трябва да се показва на децата как да се хранят. Според Байкова трябва да има учебни часове по здравословен начин на живот и правилно хранене.

Тити Папазов също участва в дискусията бе категоричен- проблемът е в училищния спорт. Трябва да се обединим, изтъкна той. Според него родителите намират лесно решение във веригите за бързо хранене.

Тити се разплака, сещайки се за учителя си по физическо. Баскетболният треньор заяви, че е готов да влезе в училище и да възпитава децата на спорт.