Бившият американски вицепрезидент Ал Гор е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир.

Това обяваиха на специална пресконференция в Осло от Нобеловия комитет.

Наградата се поделя между Гор и Програмата на ООН за околната среда.

Тя се дава за усилията им да обърнат внимание върху климатични промени, дължащи се на човека и да посочат мерките, които трябва да се предприемат, за да се предотвратят пагубните за природата последици от човешката дейност.   

59-годишният Ал Гор беше заместник на президента Бил Клинтън. През 2000 г., той се кандидатира за президент на САЩ, но тогава беше избран Джордж Буш.

Документалният филм на Ал Гор за климатичните промени „Неудобната истина" спечели награда Оскар.

„Поздравявам Ал Гор и Програмата на ООН за околната среда за тазгодишната Нобелова награда за мир. Приносът им за превенция на климатичните промени достигна до знанието на целия свят. Работата им беше вдъхновение за политици и граждани. Европейският съюз остава обвързан с амбициозните цели в тази насока. Призовавам всички наши партньори да приемат тази Нобелова награда за мир като насърчение да се заемат с това предизвикателство още по-бързо и решително",каза в приветствието си председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Претенденти за високата чест тази година бяха 181, от които 135 личности и 46 организации.
Съгласно установената традиция норвежкият Нобелов комитет не съобщава предварително имената на номинираните, нито кой ги е предложил.