Оставката на Росен Плевнелиев се превърна в повод за спорове между управляващи и опозиция и дори ядоса премиерa Бойко Борисов.

Подкрепям оставката на министър Плевнелиев и ще гласувам за остaвката. Това заяви Георги Божинов от БСП. Но аз не подкрепям мотивите за тази оставка, подчерта той.

Изграден е рейтингов образ с много пари, рейтинг по-висок от най-високия в страната, заяви още червеният депутат. Този висок рейтинг, по думите му е изграден с цел - "нови висоти", както се казва в предизборния клип на кандидата за президент на ГЕРБ.

Божинoв смята, че Росен Плевнелиев не успял за 2 години да формулира регионалнта политика на страната. Регионалната политика не е магистрала, категоричен бе червеният депутат.

Това, според него е дефицитът на "един безспорен строител". При тези думи премиерът Бойко Борисов се прекръсти, невярващо какво чува.

Бойко Борисов:

Моля истински медиите, когато отразяват изказванията на Сергей Станишев, да пуснат кадрите от началото на строежа на автомагистрала "Люлин".

Успокойте се, обърна се към премиера Георги Божинов.  Надявам се новият министър да бъде министър на регионалното развитие, способен да формулира политики и да ви бъде полезен, посочи социалистът.

В това изказване депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова съзря нещо друго- "Комунисти, комсомолци, пионери трябва да застанат в един строй и това е строят на атаката срещу нашия министър", заяви тя.

Емил Димитров от ГЕРБ също защити Росен Плевнелиев, заявявайки, че неговият рейтинг е изграден с многото европейски средства, спрени по времето на тройната коалиция. Червеният Божинов реши да обори управляващите с благополучието по време на социализма.

Когато моята партия беше еднолично на власт всички българи ходеха на море, а сега само хората на ГЕРБ ходят на море, уважаеми строители на пътища, заяви Георги Божинов.

Социалистът визира младите ГЕРБери, които пазеха ред за партията на Бойко Борисов пред ЦИК и  заради това бяха наградени с почивка на морето. Ние не приемаме оставката на Плевнелиев, не я приемаме, заяви Христо Бисеров от ДПС.

Единствената оставка, която приемаме и която ще подкрепим е оставката на министър-председателя, допълни той и призова за предсрочни парламентарни избори.

Предизборната кампания на г-н Плевнелиев започна преди 2 години, заяви и Сергей Станишев. На соцлидера Росен Плевнелиев му приличал нa Ханс Кристиан Андерсен, защото разказвал много приказки. Той изтъкна, че АМ "Люлин" е оскъпена, а АМ "Тракия" се строи върху сгурия.

Г-н Плевнелиев ще има много проблеми в бъдеще включително и с правосъдието заради бездействие, предсказа лидерът на БСП.

Сред големите грехове на кандидат-президентa на управляващата партия е, че спомогнал за неразплащането на държавата към бизнеса. Г-н Плевнелиев е един разказвач на приказки, един празнословец, затова няма как да подкрепим напускането му, коментира Станишев.

Атака също отправи критики към досегашната работа на Росен Плевнелиев. Според Николай Пехливанов Росен Плевнелиев не бил министър на регионалното развитие, а министър на магистралите.

Атака очаква от новия строителен министър ясен план за градосутройствената и инфраструктурна политика, стратегия за развитие на регионите.Политиката на региона трябва да стане национален приоритет, смята Пехливанов.

От 264 общини само 33 има подробен устройствен план, по думите на атакиста. Атака очаква от новия министър и решаване на проблема със свръхзастрояването. След дебатите от155 гласували народни представители, за новия министър гласуваха 116, против 37, а 2 въздържал се. След това Лиляна Павлова положи клетва като министър на регионалното развитие.

Моля истински медиите, когато отразяват изказванията на Сергей Станишев, да пуснат кадрите от началото на строежа на автомагистрала "Люлин".

Това заяви премиерът Бойко Борисов след като изслуша коментарите на депутатите за Росен Плевнелиев.

Той посочи, че заварил магистрала Люлин в положение, в което и в двете посоки имало планини и гори. Борисов наследил 20 км от АМ "Люлин", 5, от които не били асфалтирани.

До Перник нямаше какво да видиш", подчерта Бойко Борисов.