Сирийският президент Башар ал Асад обяви, че страната му е изправена пред истинска война и предупреди, че няма да бъде снизходителен към терористите, които по думите му стоят зад нарастващия конфликт в страната. Ние трябва да преборим тероризма, за да помирим страната си, заяви държавният глава пред парламента в първата си реч от януари насам, съобщава БиБиСи.

Франция настоя за военна намеса в Сирия при мандат на ООН
Още...

Няма да бъдем милостиви и ще прощаваме само на онези, които се откажат от тероризма, закани се Асад.

Сирийският президент отрече правителството да е замесено в касапницата в град Хула, при която бяха убити над 100 души, повечето от които - деца. Той определи случилото се там като „грозно престъпление", което може да е извършено само от чудовища.

Обръщайки се към парламента на Сирия, Асад обвини чуждестранните „вмешателства" за разделението в Сирия и подчерта, че терористите в Сирия са подкрепяни от чуждите сили, които насаждат конфликти в страната.

По думите му Сирия е изправена пред опити да бъде отслабена и суверинитетът й да бъде нарушен. Асад е убеден, че чуждите сили са в основата на план, чиято цел е унищожаване на Сирия. Той допълни, че неговият режим е използвал всички политически средства, за да се сложи край на конфликта, но усилията са били напразни, „защото Сирия е изправена пред истинска война, водена от чужбина посредством най-различни методи".

Президентът допълни, че отговорните за тероризма в страната не се интересуват от диалог или реформи. Те са натоварени с мисия и няма да се спрат, докато не довършат тази мисия или докато ние не ги спрем, заяви Асад, цитиран от френски медии.

Сирия е отворена за всички сирийци, независимо различните им възгледи.Но тероризмът не може да бъде част от политическия живот и ние трябва да продължим да се борим с него, за да излекуваме нацията, каза още сирийският президент.

Асад съобщи още, че промените в Сирия ще приключат с "формиране на правителство, в което ще бъдат представени всички политически сили".