Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) ще съкрати дневния добив с 1.5 млн. барела.

Това стана ясно след проведената среща на картела във Виена.

Решението ще влезе в сила от ноември, а причина за него е понижаването цените на петрола с над 50 на сто спрямо постигнатите през юли 147,27 долара за барел.

Декемврийските фючърси на американски лек суров петрол загубиха $4.80 от стойността си и се търгуват за $63.04 за барел. Само за 1 месец "черното злато" поевтиня с 42 долара.

В Лондон петролът сорт "Брент" се търгуваше с $4.42 по-евтино на цена $61.50.

Опасенията са, че глобалната финансова криза, забавянето на растежа и сигналите за евентуална рецесия в развитите страни могат да доведат до намаляване на търсенето на енергоресурси.

Независимо от новината за съкращаване на добива, обявяването й бе последвано от ново понижение цените на петрола на световните борси. 

ОПЕК, основана преди 50 години, за да обедини производителите на петрол бе изправена пред опасността от разцепление между членовете си.

Противоречията бяха свързани с плановете на картела да намали добива на "черното злато" и да увеличи цените.

Министърът на петрола на Иран Голам Хосеин Нозари заяви вчера, че ОПЕК може да намали добива с 2 млн. барела дневно или с близо 8 на сто, което почти се равнява на добива на Кувейт.

Министърът на енергетиката и мините на Алжир Шакиб Хелил, който е и президент на картела, обяви два дни по-рано, че добивът може да бъде намален само с 1 млн. барела дневно.

Дебатът изправи Саудитска Арабия, която е най-големият производител в групата и американски съюзник, срещу Венецуела и Иран, които се противопоставят на американската външна политика и настояват за по-високи цени на петрола.

Според оценките на Merrill Lynch & Co, за да балансира държавния си бюджет, Саудитска Арабия се нуждае от цена от минимум 30 долара за барел, докато за Обединените aрабски eмирства и Катар минималната граница е съответно 40 и 55 долара за барел.

Администрацията на САЩ определя като „противопазарно" решението на ръководството на ОПЕК за съкращаване на добива на нефт от 28.8 млн. барела с 1.5 млн. барела на денонощие, съобщи Reuters, позовавайки се на заявление на заместник прессекретаря на Белия дом Тони Фрато.

„Винаги сме считали, че обемите на ресурсите, в това число и на петрола, винаги трябва да се формират от конкурентния пазар, а не от подобни антипазарни решения за ограничения на добив," заяви Фрато.

Вероятността цената на "черното злато" с доставка през юни 2009 г. да е под 50 долара за барел през последните дни се е увеличила от 4 до 9%, твърди германската Deutsche Bank.