Общинска полиция ще може да налага глоби от 20 до 50 лева на нарушители на паркиране в градинки, паркови пространства, тротоари. Това ще стане възможно съгласно Закона за движение по пътищата, обяви Зафир Зарков от транспортната комисия към Столичния общински съвет, цитиран от БТА. В момента тези санкции се налагат от МВР.

Промените ще станат факт, ако съветът приеме новата наредба за организация на движението в столицата. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия на 23 октомври.

Зарков обясни, че изработването на нова наредба се налага, защото настоящата е променена многократно през годините. По думите му тя е нестабилна в съдебно отношение и често е предмет на жални от страна на граждани.

Наредбата предвижда още стикер за локално платено паркиране на стойност 150 или 100 лв. в зависимост от зоната да могат да закупят и живеещите по настоящ адрес. Цената остава същата за притежателите на допълнителен автомобил. Сега стикер за втора кола е на тройна цена, отбеляза Зарков.

Друга новост е възможността за безплатно паркиране до 10 минути в синя и зелена зона с талон, който ще бъде предоставян от служителите на Центъра за градска мобилност. Гражданите ще въвеждат часа на паркиране на талона и ще го поставят на предното стъкло на автомобила. Той ще е за многократна употреба, на него няма да е
обозначена дата, но няма да може да се използва за няколко
последователни паркирания.

Новата наредба предвижда още паркингът около стадион „Васил Левски" в Борисовата градина да стане зелена зона. От граждани са постъпили множество сигнали за безобразно паркиране и спиране дори по алеите на парка. Именно това е мотивирало предложението за промяната.

Що се отнася до дейностите и техническото изпълнение по контролиране на зоните, новата наредба предвижда те да могат да бъдат изпълнявани както от общинско предприятие, така също и от търговско дружество, което отговаря на критериите на Закона за обществените поръчки. Центърът за градска мобилност е 100 % собственост на Столичната община и отговаря на всички условия според закона да извършва дейността си, каза Зафир Зарков.