Малък е броят на клиентите, търсещи нотариус, за да оставят завещание. Това съобщи председателят на регионалната колегия към Пловдивския апелативен съд Елена Андасарова, цитирана от Дарик. По думите й всеки нотариус може да провери чрез компютърна система дали човек е оставил завещание като справката е валидна за цялата страна.

Андасарова уточни, че става дума за нотариалните завещания, които се документират в присъствието на свидетели. Другият вид завещания са собственоръчните и те остават при този, който е изразил волята си за собствеността на неговото имущество след като почине.

Елена Андасарова обясни, че клиентите най-често посещават канторите за удостоверяване на подписи върху пълномощни, сделки за автомобили и имоти, както и за заверка на преписи за легализация на дипломи. Сделките с ипотека на недвижимо имущество напоследък са по-малко.

Пловдивската нотариална колегия е най-голяма в страната и обхваща съдилищата в Кърджали, Смолян, Стара Загора, Хасково и Пазарджик и в нея са включени 146 нотариуса. Частните нотариуси отбелязват днес своя професионален празник. На 24 октомври  1998 г. се провежда учредителното събрание на Нотариалната камара в България. Вече от 16 години в страната ни е има частен нотариат.

Елена Андасарова посочи още, че хората са добре запознати с дейността на нотариусите и подхождат към тях с уважение и доверие.