В периода 1997-2001 г. са създавани максимални условия за комфорт на лидери на организирани престъпни групи.

Това заяви днес министърът на вътрешните работи Румен Петков пред журналисти в Плевен, предаде БТА.

Още в неделя Петков обвини за липсата на действия тогавашния директор на НСС Атанас Атанасов и заяви, че през периода 1997-2001 г. не се работило срещу организираната престъпност.

"Давам пример с Будимир Куйович, а съм готов и да прегледаме как е работено по случаи и с други живи и мъртви босове, каза вътрешният министър. Според него резултатът от такъв анализ ще бъде изключително занимателен", каза днес вътрешният министър.

Министър Петков изрази надежда парламентарната комисия по случая със задържания сръбски гражданин Куйович да изиска автентичните документи и те да бъдат представени по съответния ред пред българското общество.

Той каза, че по случая с Куйович всичко е ставало със съгласието на НСС. В документите стоят резолюции от високопоставени служители на сигурността, уточни той.

Ако има нещо скандално около Куйович, това е фактът, че българската държава, в лицето на НСС, му е казала: "Добре дошъл в България", а в периода 1997-2001 г. по него не е работено, като му е създаден пълен комфорт, каза Петков.

Приказките, че не може НСС да преследва едва ли не всички чужденци, са абсолютно несъстоятелни, каза той. Още по-несъстоятелно е обяснението, че тогава сме имали обтегнати отношения със съседна държава, която ни е предоставила информация, смята Петков.

В НСС са много ясно разписани законовите правомощия и задължения, които в случая грубо са погазени от ръководителя на службата, така че коментарите на Атанас Атанасов не са стойностни, каза министърът.

Припомняме, днес в скалндала по случая "Куйович" се намеси и бишвият вътрешен министър Богомил Бонев. В предадеването "Денят започва" на БНТ той обвини депутатът от ДСБ и бивш директор на НСС Атанс Атанасов, че лъже. В своя защита Атансов каза, че Румен Петков се опитва да отклони общественото внимание от себе си.