Преговорите по проекта "Южен поток" продължават на ясна политическа основа.

Такъв извод се налага след кратка среща между премиерите на България и на Русия Сергей Станишев и Владимир Путин преди откриването на Националната търговско-промишлена изложба "България днес".

През последните години българо-руските икономически връзки достигнаха най-голяма си динамика за две десетилетия, заяви премиерът Сергей Станишев по време на откриването на изложбата.
Това е най-мащабното досега представяне на експортния потенциал на страната ни за последните 20 г., каза в приветствието си българският министър-председател.

Той посочи, че през 2007 г. и 2008 г. износът нараства съответно с 96% и 51 на сто, а размерът на руските инвестиции се повишава с 31 процента годишно.

Увеличава се и броят на руските туристи, които предпочитат да прекарат почивката си по българските курорти.
Всичко това бе постигнато в резултат на целенасочените ни действия и мерки, защото за нас Русия е традиционен и един от най-важните външноикономически партньори, подчерта премиерът.

Станишев изтъкна, че нова сила придобива и енергийното сътрудничество със стартирането на проектите Бургас-Александруполис, АЕЦ Белене и Южен поток.

Руският министър-председател Владимир Путин определи българската национална изложба като събитие, което разкрива големи възможности пред деловите среди от двете страни.

Върху площ от 3500 кв. м около 200 наши фирми от строителния и туристическия бизнес, машиностроенето, електрониката, хранително-вкусовата промишленост, винопроизводството, фармацевтичната и парфюмерийната индустрия, текстила, дърводобива и мебелното производство представят продукцията, дейността си и възможностите за сътрудничество.

Според Путин партньорството между двете държави не се изчерпва само с големите проекти и трябва да се използва натрупаното през годините, за да се върви напред.
Той изрази надежда българските специалисти да приложат своя опит при изграждането на съоръженията, свързани с олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Пред участниците в българо-руския бизнес форум, който съпътства изложбата, премиерът Станишев представи актуалната икономическа ситуация у нас и предимствата да се прави бизнес в България.

Той посочи, че благоприятните условия за предприемачество са довели до забележителен напредък в страната ни през последните години: икономически ръст от над 6%, което ни нарежда на едно от челните места в ЕС по динамика на развитието, и над 20 млрд. евро чуждестранни инвестиции за три години и половина.