Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за прекомерно използване на електрошокови палки при полицейски обиск, съобщи електронното издание на в. „Сега".

Трима пострадали служители на варненската компания "Интербилд" ще получат по 2500 евро обезщетение за неимуществени вреди.
Делото е водено по тяхна жалба, че са малтретирани от полицаи по време на претърсване на офиса им през 2008 г.

Униформените са оправдани по време на следствието в България. Европейският съд се позовава на доклад на „Амнести интернешънъл", според който използването на електрошок, когато дадено лице вече е арестувано, отговаря на състава "прекомерно използване на това оръжие", съобщи "Правен свят".

Случката е от 18 юни 2008 г., когато във варненската интернет фирма, под предлог, че се издирва нелегален софтуер, нахлуват спецполицаи с маски. Те бият няколко души, между които и жени, след като ги събарят на пода и ги връзват с белезници.

В мотивите си съдът в Страсбург е особено впечатлен, че българската прокуратура приема за доказано наличието на съпротива от страна на служителите на "Интербилд" само въз основа на твърденията на полицаите, без каквито и да е други доказателства.