В Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт срещу десетима участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от Златомир Иванов. Това съобщават от специализираната прокуратура.

От съобщението на спецпрокуратурата става ясно, че срещу Златомир Иванов-Баретата са повдигнати две обвинения. Едното е за ръководител на организирана престъпна група, а другото за противозаконно присвояване на чужда движима вещ в особено големи размери - лек автомобил „Мерцедес Е500" на стойност 27 900 лева.

На петима от членовете - Ивайло Борисов, Златко Гочев, Стефан Грозданов, Петър Цветанов и Тодор Цветанов, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Други четирима - Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Галин Лазаров и Добромир Добрев, освен за участие в престъпната група, са се сдобили и с обвинения за притежание и разпространение на наркотици. Добрев е обвинен и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

От спецпрокуратурата изтъкват, че от събраните доказателства е станало ясно, че групата е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък. Тя се е отличавала с висока степен на организираност. Функциите на всеки от членовете на съответното ниво са били точно определени.

Златомир Иванов ръководил дейността й до 29 януари 2013 г., когато срещу него бе извършен неуспешен опит за убийство.

Припомняме, на 29 януари 2013 г. Златомир Иванов-Златко Баретата е прострелян около 9:30 часа на влизане в Съдебната палата за поредното си дело пред Апелативен съд. Той е ударен от четири куршума, изстреляни от сградата, намираща се срещу палатата. На стълбите пред палатата е имало негов охранител, който е отвърнал на стрелбата със 7-8 куршума към сградата, от която са стреляли, след което е прострелян и самият той.

След покушението на Баретата, групата е продължила дейността си без формален ръководител до задържането на участниците.

Става ясно още, че Златомир Иванов е контактувал единствено с намиращите се под него в йерархията Ивайло Борисов и Златко Гочев. Те двамата пък са организирали същинското разпространение на наркотици, набирали са дилъри и са събирали парите от продажбата. Разпространявали са се предимно кокаин, марихуана и амфетамин с високо качество, уточняват от спецпрокуратурата.