Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев са подали оставки.

Борисов предлага шеф на ДАНС, а Бъчварова главсек на МВР
Още...

Премиерът Бойко Борисов потвърди пред журналисти информацията за оставката на Лазаров. Той разгледа новата сграда на Софийския районен съд.

Борисов обясни, цитиран от БГНЕС, че е помолил Лазаров да си довършат случая във Велико Търново, защото е пред реализация. Оставката е депозирана при Борисов и той ще я приеме. „Ще му напиша "да", най-вероятно утре на обяд", обяви премиерът.

Той коментира, че е взел оставката на Лазаров, за да няма никакви спекулации. Бойко Борисов очаква да има задържан за убийството на 23-годишната Вероника Здравкова.

Борисов каза още, че очаква след обиколката на Районния съд днес при него да отиде и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, на който също му е поискана оставката. „Предполагам, ще я депозира, поне така ми каза по телефона", съобщи Борисов.

Относно шефа на ДАТО Цветан Китов, Борисов заяви, че той остава на поста си. Премиерът коментира, че прекрасно познава Китов и знае какви качества има.

Припомняме, вчера от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Като мотив той посочи съмненията за зависимости.

Това се случи само ден, след като МВР шефът Веселин Вучков изненадващо подаде оставка. Като причина за оставката бе посочен докладът, подаден от министър Вучков за смяна на главния секретар на МВР и ДАНС, но неприет от дирекция „Правна" и премиера Бойко Борисов. Самият Вучков обясни, че мотивите за оставката му са юридически.

След поредните промени в Закона за МВР стана възможно в срок от един месец от влизане в сила на закона да се прекратят пълномощията за работа на главния секретар Светлозар Лазаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на председателя на ДАТО Цветан Китов, а след това президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на техни заместници.

В телевизионно интервю тази сутрин Цветан Цветанов обяви, че премиерът коментирал, че главсекът на МВР и шефът на ДАНС трябвало да бъдат сменени, но в момент, в който няма да се стигне до сътресения в сектор сигурност. След оставката на Вучков обаче това бил единственият правилен ход.

От вътрешното ведомство нито потвърждават, нито отричат информацията за подадената оставка.

Оставката е приета от премиера Бойко Борисов, твърдят източниците.