Членовете на правителството приеха промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. С него се правят промени и в законите за ДДС, за данъците на физическите лица, за местните данъци, за ограничаване на плащанията в брой. Предстои те да бъдат внесени за одобрение от Народното събрание, за да влязат в сила едновременно с бюджета за догодина.

Общините са длъжни да предоставят ежедневна информация на Финансовото министерство. Според прието решение на правителствено заседание от  кабинета "Борисов-2", се предвиждат санкции за кмета на общината Непредоставянето на информация от общините води до нарушаване на функционирането на Националната база данни за местни данъци и такси, гласи съобщение на МС.

Дънъчните задължения на лицата ще се установяват не само на база на подадената декларация, а и спрямо законодателството. "В Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се предвижда промяна, съгласно която данъчни задължения по Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ) да могат да се установяват с акт за установяване на задължението както на база подадена от задълженото лице декларация, така и на базата на данни от регистъра по чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ.

Промяната е във връзка с въведения от 1 януари 2015 г. нов режим по отношение декларирането и определянето на данъка върху превозните средства", уточняват от МС приетите данъчни промени.

Сред нововъведенията е шефовете на компании да подават декларация в НАП за автомобили или вещи с данъчна основа над 5000 лева, които са закупени за цели на фирмата. Документи се подават, ако има приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, уточняват от МС.

Предвидено е декларацията да се подава по електронен път при условията и по реда на ДОПК в НАП преди започване на използването на стоката за цели, различни от икономическата дейност на лицето. Министърът на финансите ще определя методиката за разпределение на направените преките разходи.

Все по-малко пари може да се обменят в брой. В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лева.

Мотивити са, че това било мярка за ограничаване на сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането, гласят промените.