Два холандски града съобщиха, че възнамеряват да затворят кафенетата си, в които се пуши канабис.

Това се предприема след като Холандия призна, че пристигащите всяка седмица 25 000 френски и белгийски „наркотуристи" са твърде много, съобщава АФП.

Местните власти в южните градове Розендал и Берген-оп-Дум заявиха, че повече не могат да смогват на „наркотуристите", които според тях са виновни за задръстванията по пътищата, престъпността и незаконното продаване на наркотици.

Всички осем кафенета в двете градчета, в които е разрешено да се пуши марихуана, ще бъдат затворени като затварянето им започва през февруари 2009 г.

Според говорителя на кмета на Розендал затварянето ще приключи за две години. До тогава всички ще бъдат принудени да ограничат продажбата на канабис до два грама на клиент дневно вместо досегашните пет грама.

Друг граничен град Тернузен съобщи ден по-рано, че възнамерява да затегне законите си за продажба на канабис от май следващата година. Предвижда се намаляване на работното време на кафенетата, в които се пуши марихуана, както и намаляване на количеството на продавания канабис на клиент.

Според законите в Холандия всеки човек има право да носи в себе си до пет грама марихуана, без да подлежи на наказания от закона.