Стартира специализирана полицейска операция „Поршето", насочена срещу нелегалното производство на цигари, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус".

При операцията е разбит нелегален цех за производство на цигари в Костинброд, съобщи Цветанов.
По-късно на брифинг в Костинброд той уточни, че в цеха днес са били произведени 84 мастербокса цигари и кутии цигари, достатъчни, за да се напълнят до 90 мастербокса.
Операцията е започнала около 16:00 часа.

Според Цветанов работниците са доведени специално от Стара Загора. Те били бивши служители в цигарени фабрики, а техниката била от разпродадената през 90-години на затворени тютюневи фабрики. Кутията цигари, произведена от фабриката, се търгувала за около 2 лв., а механизмът на производството предвиждал работниците да не излизат от цеха поне десетина дни, като за това им били изградени спални помещения, допълва БТА.

По думите на силовия министър групата е използвала помещение в Пещера като база за тютюна. Правят се обиски в Павликени, откъдето има информация, че е доставян амбалажът за опаковките, както и в Пещера, където има складове, в които се е съхранявал тютюна и машина, която го е обработвала. В столичния кв. „Дружба" пък се проверява за складирани количества цигари, произведени от нелегалната костинбродска фабрика, допълни Цветанов.

Стана ясно, че групата е наблюдавана няколко месеца, като в периода на наблюдение е проследен целият процес по доставянето, инсталирането и настройването на машините за пускането им в експлоатация.

Към реализация се е пристъпило днес, при работещи мощности във фабриката. При акцията са задържани организаторът Тотко-Поршето, чиято собственост е цехът, неговата дясна ръка, седем работници на място в Костинброд и едно лице, което е осигурявало логистиката на работещите.

Това е шестата разбита нелегална фабрика за цигари за последните три години, а инвестицията в него е за около 50 000 лева, уточни вътрешният министър.
По думите му Поршето е известен в средите на организираната престъпност с възможностите да осигури нелегално производство на цигари. Тютюнът, за разлика от предишните фабрики, е бил с по-добро качество. Предстои тепърва да се направи експертиза на използвания за контрабандните цигари тютюн.

Има косвени доказателства за съпричастността на Тотко-Поршето към организирането и произвеждането на нелегални цигари във фабриката до Асеновград и Хасково през последните години.
"Винаги е успявал да се измъкне от подобни специализирани операции, защото винаги е организирал, но не е участвал пряко", каза министър Цветанов като подчерта, че предприетите действия са под ръководството на Специализираната прокуратура.

Доколкото имаме информация Тотко Поршето дори на собствената си къща, която е доста добра на територията на София, също си манипулира електромерите, за да не харчи много пари в зимните месеци, и това е неговата компенсаторна мярка за това, което трябва да покрие като разходи, които трябва да направи за плащането на електроенергия”, каза Цветан Цветанов.

Продължават претърсванията и изземванията на доказателства. До момента са открити заготовки, тютюн и споменатите вече над 80 мастербокса, произведени в днешния ден.
„Това са част от действията и политиката на Министерството на вътрешните работи за противодействие на Сивия сектор, неутрализиране на производства на нелегални цигари, които могат да застрашат здравето на хората, както и да нанесат сериозни щети на републиканския бюджет", допълни министър Цветанов.

 „Правим едно коледно прочистване на престъпни групи, които мърсят бизнес средата, убиват конкуренцията за хората, които плащат данъци, мита, акцизи и всичко, което е необходимо, за да се събира в републиканския бюджет. С тази операция смятам, че допринасяме за една добра конкурентоспособност на пазара и също така да защитим интересите на държавата и да влязат повече постъпления в бюджета”, каза още министърът на вътрешните работи.

Образувано е наказателно производство във връзка с разбития цех за цигари на Тотко Поршето, каза административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, който присъства на брифинга.

 „Наказателното производство няма да го образуваме тепърва, то вече е образувано”, каза той. Сарафов посочи, че успешната операция е резултат от коректна и професионална работа и взаимодействие между оперативните служби и прокуратурата, като са използвани способите и средствата на Наказателно-процесуалния кодекс.

Сарафов е един от номинираните за главен прокурор.