Над 90% от българските чиновници, назначени на постоянни и временни договори в различни дирекции на Европейската комисия, се обединиха във вътрешен форум в "Гугъл" против откриването на българска секция в едно от четирите европейски училища в Бюксел.

Това съобщава kafene.net

В Брюксел от години съществуват европейски училища, където могат да учат децата на постоянно назначени и командировани експерти от всички държави членки.

За първи път обаче се очертава прецедент представители на някоя от страните да не желаят децата им да бъдат обучавани на родния им език, което се приема като право.

За разкриването на българска секция в европейските училища в Брюксел многократно са настоявали двама поредни български премиери, а наши евродепутати са коментирали, че е въпрос на време това да се случи, тъй като е престиж за България и за българските служители в структурите на ЕС.

В родителския форум някои от противниците заплашват, че ще протестират срещу въвеждането на български език в европейските училища. Майки признават в прав текст, че от три години в срещи лобират срещу откриване на българска секция за обучение на роден език.

Основният аргумент е, че рожбите им няма да имат нужда от него, защото завинаги щели да останат в Брюксел и щели по-добре да се интегрират, ако се обучават на чужди езици. Други предлагат, ако такава секция бъде открита, в нея да бъдат записвани само новопристигнали деца.

Според запознати явен протест най-вероятно няма да блокира правото на обучение на български език в обособена секция, а по-скоро ще злепостави държавата, тъй като поведението на чиновническото й представителство се тълкува като абсурдно и незряло.

Като интересна подробност се споменава, че румънските чиновници от 3 години лобират за въвеждане на цялостно обучение на родния им език за техните деца и сега са щастливи, че са на крачка от тази придобивка. По този начин децата им ще могат да учат не само роден език, но и култура, музика и т.н.