В Перник проверяват всички лица, регистрирани по постоянен и/или настоящ адрес в периода 1 юли 2014 г. - 30 април 2015 г. в област Перник, съобщи местният сайт "Глашатай".

Комисиите, формирани в 6-те общини, ще проверят спазено ли е изискването на Закона за гражданска регистрация броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище.

Измененията на закона определят, че тази регистрация следва да бъде направена със съгласието на собственика на жилището, и да не  надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.

Проверките ще бъдат извършвани по график до 21 август, предупреждават от областната администрация нарушителите. За резултите ще бъде изготвен протокол, който ще се оповести публично.

Малко преди това областният управител Ирена Соколова обяви, че почти месец пернишкият квартал "Рудничар" е в бедственото положение, обособен е свлачищен район, който не е отменен.

По думите й, там има денонощна охрана, а на живеещите в пострадалите къщи на ул. „5-та" са предложени и предоставени общински жилища. Соколова обясни, че засегнатите къщи са четири на брой - № 2, № 6, № 8 и № 10, като едни са по-леко, а едни по-тежко пострадали. Само от една къща са се възползвали от предоставените общински жилища. „Останалите са в домовете си, защото предпочитат да не се пренасят", заяви Соколова.

На 1 юли беше обявено бедствено положение в района на пернишкия квартал „Рудничар", заради свлачище. Екипи са установили пропадане на земни маси и напукване на къща, както и на терена около нея. Основната хипотеза е, че причината за свлачището е незаконните добиви на въглища в района. Беше решено с 683 хиляди лева да бъдат компенсирани щетите от свлачището в квартал „Рудничар".