На площадката на АЕЦ "Козлодуй" може да се появи нов играч, производител на електроенергия, а именно 7-ми, но американски реактор.
Новината обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред "посрещачите" си от медиите, минути след като стъпи на българска земя след четиридневното си работно посещение в САЩ.

Фокусът на визитата на министър Стойнев е бил поставен единствено и само върху енергетиката, а по-специално изграждането на нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология AP 1000.
Всичко казано от министъра обаче е само хипотетично и ще стане реалност едва, след като Министерски съвет се съгласи официално за подобно енергийно българо-американско сътрудничество.

Министър Стойнев очаква подобно крайно решение от страна на правителството до края на настоящата година. Идеята е на площадката на АЕЦ "Козлодуй" да се изгради нова мощност по уникална формула, която все още дори не е изградена напълно в света.

В процес на строеж са четири такива блока - два в Китай и два в Америка. "Това е най-модерната и безопасна технология. Това е най-доброто, което може да получи българската държава", обеща още енергийният министър и обясни, че целта е "Новото поколение ядрени реактори да се случи и у нас".

Важният въпрос за финансирането на подобна нова мощност обаче все още не е ясна и е в ръцете отново на българските министри, които трябва да обсъдят и разгледат различни финансови модели. Този модел трябва да бъде изграден за период от шест месеца и тогава ще е факт точната крайна цена на реактора.

Министър Стойнев обаче е получил вече уверението от американската банка „Ексимбанк", че има готовност да плати 70 на сто от бъдещия нов ядрен реактор. "Държавни гаранции е възможно да има, но това ще е част от финансовия модел. Със сигурност те ще се изплащат след продажбата на електроенергия", обясни още министърът на икономиката.
Останалите 30% от цената на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" по всяка вероятност ще бъдат за сметка на Българския енергиен холдинг.

Стана ясно още, че новият ядрен реактор е и в пъти по-безопасен. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който също е бил с министъра на американска територия, увери, че движещата сила, която ще обезпечава безопасността, са природните закони.
"Това е новото, прогресивно бъдеще", изтъкна Генов и успокои, че България ще има достатъчно време да трупа опит от другите две страни, докато изгражда такъв ядрен блок.

Генов се отклони за минута от темата и обяви, че АЕЦ "Козлодуй" ще има пари да обезпечи удължаването на работата на 5-ти и 6-ти блок.

Очаквано не липсваха и въпроси за спорното изграждане на АЕЦ "Белене". Министър Драгомир Стойнев обаче заяви, че по темата тече арбитражно дело и той няма да си позволи да го коментира. Стойнев се притеснява от това, че всяко едно негово изявление е официално и може да се използва от руската страна.

"Темата "Белене" може да бъде изчистена след 2 години и половина, може и повече. Решението за бъдещето на АЕЦ "Белене" е в парламента, а не в правителството", заключи въпроса енергийният министър.

Все пак изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще мине през призмата на националния интерес. "Този проект не е на това правилство. Този проект е на българската държава", коментира още Драгомир Стойнев и призова за подкрепа всички политически сили.

На финал стана ясно, че най-ранната възможна дата за започване буквално на строежа на „7-ми американски ядрен реактор" е 2016 година.