Иран няма да предостави достъп на инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до военния обект в Парчин извън Техеран, обяви военният министър на страната Хюсеин Дегхан, предадоха АП и Ройтерс.

Коментарът на министъра за агенция ISNA идва два дни преди крайния срок за Иран да отговори на въпроси по отношение естеството на ядрената си програма.

Шефът на МААЕ Юкия Амано, който посети Техеран в началото на този месец, обяви през юни, че достъпът до Парчин е изключително важен, за да се изясни дали ядрената програма на Иран е за мирни цели или военни.

Западът има опасения, че базата е използвана за проучвания на експлозиви, които могат да бъдат използвани за детониране на ядрена бойна глава.

Иран многократно отказва достъп на МААЕ до базата.

Междувременно иранската агенция IRNA съобщава, че Иран е открил нов завод за превръщане на уран в материал, който не може да бъде използван за създаване на оръжие за масово поразяване. Това е част от временното споразумение със световните сили.

Ръководителят на иранската Агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи е заявил, че заводът ще превръща уранов хексафлорид, който може да бъде използван за направата на ядрена бомба и гориво, в уранов диоксид, който може да бъде използван само за ядрени реактори.

Заводът се намира в централния ирански град Исфахан.