Безделници в Парламента и безброй празници по минитерствата - с това според СДС се състои откритото управление на ГЕРБ. Ваньо Шарков съобщи, че СДС са изпратили парламентарни въпроси към всички министерства за раздаваните през 2011 възнаграждения извън трудовите и коректен отговор е дало единствено Министерството на външните работи.

Министерствата на здравеопазването, правосъдието и на образоването са посочили общите суми, но разпределението по длъжности „е някаква свещена, лична тайна за всички министри", посочи Шарков.

Той добави, че МВР и Министерството на земеделието дори не са си направили труда да отговорят. Днес СДС ще изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, той да отговори, когато министрите му мълчат.

Сред въпросите към него е да даде обяснения защо получените възнаграждения в министерствата са тайна, щом са заслужено изработени и са награди за добре свършена работа. В писмото се иска и отговора на премиера за това как може да се говори за прозрачно управление, щом пари се раздават, не като заплати, а като бонуси и то не коледни, а за всеки месец или тримесечие.

СДС питат още дали е антикризисна мярка раздаването на възнаграждения извън основните трудови и как здравеопазването става по-добро с почти 10 мнл. лева за бонуси, добави Шарков.

Премиерът ще трябва да отговори и на въпроса дали покриването на разходите за плащания по министерствата помага на българските граждани по-лесно да понесат последствията от кризата.

Липсата на отговори означава, че откритото и прозрачно управление на ГЕРБ е като социално отговорното на тройната коалиция, коментира Шарков.

В парламента има безделници, които мълчат и не участват в дебати, а в министерствата е пълно с безброй тайни празници в чест на неефективната администрация, подчертаха от СДС.

От дясната партия представиха получената от министерствата информация. От справката е видно, че само 5 институции от 14 са посочили суми, останалите са отказали да предоставят инормация.

В МВнР са раздадени 516 472.05 лв., като са посочени длъжности и периоди на изплащане.

В Министерството на образованието раздали 43 081 лв., а на какви длъжности и на какво основание, както и за кои месеци в справката е посочено, че това са лични данни.

В Министерството на здравеопазването били раздадени 2 731 786 лв. по вътрешни правила и 2 504 618 като награди, без да се посочват длъжности, месеци и основания.

Здравната каса (НЗОК) раздали 2 011 315 лв. от глоби и санкции и 2 093 176 лв. от икономии, като за длъжностите, месеците и основанията отново не се споменава източник.

В Министерството на отбраната няма допълнителни възнаграждения.

В Министерството на правосъдието били раздадено 394 312.83 лв., като също за длъжности, месеци и основания се казва, че са лични данни.

Междувременно от Здравното министерство съобщиха, че с тези 5 236 404 лв. за раздадени средни бонуси от по 339 лв на 15 451 души, които работят в системата на МЗ.

Над 90% от тези 15 451 служители не са чиновници, а работят в Спешна помощ, Регионалните здравни инспекции, които осъществяват контрол в здравната система, както и в домовете за деца, в психиатрични болници, и в кръвните центрове.

Средната заплата на тези хора е 580 лв. и МЗ счита, че еднократно материално стимулиране в рамките на годината средно с 339 лв. при тези условия за някои от работещите, като хората в спешната помощ, психиатричните болници и детските домове, дори е ниско.