България тласка и Македония по-далеч от Европейския съюз.

Това пише в днешния си брой македонското издание "Утрински весник".

Утре България ще бъде изправена на "стълба на срама" на Европейската комисия, въпреки някои оценки, че злоупотребите с европейските фондове там не са по-големи от тези, които през изминалите години бяха открити в Гърция, пише изданието.

Съвсем сигурно е, че утре Брюксел ще лиши България от 600 милиона евро от предприсъединителните фондове.

Лошата вест за България е лоша вест и за Македония, се посочва още в публикацията.

Вестникът описва оценките в трите доклада на Европейската комисия, които официално ще бъдат оповестени утре, като твърди, че "речникът, който използва ЕС, за да опише състоянието в тази страна и мерките, които предприема, са най-острите, виждани досега в Брюксел, такива, че могат да дестабилизират правителството в България.

Причините, според „Утрински вестник" са, че се установява ново отношение от страна на Европейския съюз към новоприетите държави и кандидатки за членство.

Голяма част от средствата, продължава изданието, които сега се съкращават за България, са били предназначени за развитието на транспортната инфраструктура и енергийната мрежа, от които щеше да спечели целият район.

Такъв натиск от страна на ЕС върху България, в сравнение с много по-умерените оценки за корупцията в Румъния, задава въпросът какво предизвика специалното третиране от страна на ЕС към София.

"Утрински вестник" пита още колко арогантна може да бъде новата членка на ЕС, която не блести след като бе приета без да изпълни условията на Съюза.

Брюксел е особено загрижен защо няма резултат с борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност, както и защо институциите и предприеманите действия изглеждат добре на хартия, но не и на практика, продължава материалът на „Утрински вестник".