Незабавно прекратяване на атаките срещу опозицията, изтегляне на правителствените сили от превзетите градове и допускане на хуманитарните работници в Либия. Това са условията на американския президент Барак Обама към Муамар Кадафи, за да бъде избегнато нанасянето на удари по Джамахирията. По думите на Обама, те не подлежат на преговори.

В изявлението си в Белия дом президентът подчерта, че цял свят е наблюдавал случващото се в Либия с надежда и тревога. По думите му хората са образували „железен юмрук" срещу полковника, който е изгубил напълно легитимността си.

Барак Обама заяви, че властите в Триполи са започнали истинска кампания на репресии срещу опозицията, което не е останало незабелязано от международната общност. Американският държавен глава посочи, че чрез многобройни санкции и предупреждения светът се е опитал да покаже на полковника, че жестокостите трябва да спрат.

Обама нарече вчерашната резолюция на ООН „силен международен отговор" срещу Кадафи и режима му.

Държавният глава беше категоричен, че полковникът има избор - да се подчини на международната общност или да си понесе последствията. Обама заяви, че лоялистите трябва да напуснат Мисрата, Зауая и Аждабия, да прекратят атаките, да възстановят подаването на вода и електричество и да осигурят възможност на хуманитарните работници да работят в Либия. „Тези условия не подлежат на преговори", дебело подчерта президентът.

По думите му САЩ няма да изпраща сухопътни войски и няма да излиза от рамките на резолюцията на ООН. Обама посочи, че действията на страната му ще бъдат подпомогнати от Великобритания, Франция и някои арабски държави.

В края на речта си Барак Обама подчерта, че случващото се в Либия е „само една глава" от промените в Близкия Изток и Северна Африка. Той беше категоричен, че тези промени не могат да бъдат инициирани от нито една суперсила, а трябва да бъдат поискани и извършени от самите граждани на държавите в двата региона.

Припомняме, по-рано днес държавният секретар Хилари Клинтън заяви, че очаква не само думи, но и действия от Триполи, а нова американска авионосна група тръгна към Средиземно море.