НАТО увери Русия, че плановете за разполагане на зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът" в Турция няма да включват настъпателни действия.

Това заяви по време на заседание на Съвета Русия-НАТО на ниво външни министри генералният секретар Андерс Фог Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В духа на откритост и прозрачност по-рано информирахме външния министър на Русия Сергей Лавров, че всяко разгръщане на средства на НАТО срещу Сирия ще бъде с чисто отбранителен характер. Сега ние повторихме това на заседанието на Съвета Русия-НАТО", каза Расмусен.

По думите му „не са провеждани разговори за създаване на зона, забранена за полети и всякакви други офанзивни действия".

Расмусен добави, че системата „Пейтриът" ще бъде използвана в „пълно съответствие с целите на алианса за защита на населението и територията на Турция".

"Това може да включва прихващане на ракети, както с химически, така и с конвенционални бойни глави", каза той.

Очаква се в близките часове на провежданото заседание на Северноатлантическия алианс да бъде взето решение за "Пейтриът".

Междувременно Лавров изтъкна след срещата в Брюксел, че Москва не се опитва да попречи на Турция да упражнява правото си на самоотбрана, цитиран от РИА Новости.

Ние не протестираме и не се опитваме да се намесваме в правото на Турция да се възползва от член 5 от Вашингтонския договор. Просто привличаме внимание към факта, че не бива да се преувеличава заплахата", изтъкна Лавров.

Имаме чисто политически опасения, че конфликтът продължава все повече и повече да се милитаризира", подчерта Лавров.

По време на срещата Лавров е обсъдил с партньорите си предложението на САЩ да прекратят договора с „Рособоронекспорт", сътрудничеството между НАТО и Русия и плановете за разполагане на „Пейтриът" в Турция.

Лавров коментира и информацията в медиите, че Сирия може да използва химическо оръжие. Той изтъкна, че всеки път Москва чува слухове около сирийските химически оръжия и „ние повтаряме, че нищо не се подготвя".