В Димитровград е реализирана специализирана полицейска акция „Благословеният", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. При операцията е арестуван издирвания Тихомир Тилев.

Мъжът е издирван във връзка с присъда от 2009г. по дело от 2004г. Тогава заедно с още трима е задържан да пренася 23,6 кг хероин от Турция за страни от Западна Европа. В колата пътували 27-годишен мъж от хасковското с. Книжовник и 30-годишен мъж от Кърджали. Полицейските служители  установили, че организатори на трансграничния канал са Тихомир Тилев и 60-годишният му баща.

Образувано е следствено дело във Видин, съобщават от пресцентъра на МВР.

Първоначално на Тилев е с мярка „задържане под стража". През 2005г. Софийският апелативен съд я заменя с домашен арест, след което Видинският съд я изменя в гаранция от 1000 лв. През  2009 г. Тихомир Тилев е осъден от Хасковския съд на 10 години затвор и глоба от 100 000 лева. Присъдата е потвърдена от Пловдивския апелативен съд през ноември 2009 г.

През май тази година е получена информация, че Тилев се укрива в покрайнините на Димитровград и скоро е локализирано мястото - къща в димитровградското село Добрич, собственост на негов приятел. Със съдействието на специализираните полицейски части, димитровградчанинът е задържан.

Полицаите са имали предположения, че може да е въоръжен и опасен, но при задържането Тилев не е оказал съпротива.

„Нарекохме операцията „Благословеният", защото трудно може да се обясни мярката „домашен арест" при задържане с 26,5 кг. хероин, посочи вицепремиерът.

Адвокат Николай Ваташки „опроверга" казаното от министър Цветан Цветанов, че задържаният Тихомир Тилев е осъден на 10 години затвор и глоба от 100 хиляди лева.

След направена справка адвокатът установил, че с решение на ВКС от март 2010 година присъдата на Тилев е намалена на 2 години и половина. Отменена е и глобата, която е трябвало да заплати.