Ще мине ли на първо четене промяната в Конституцията? С този въпрос започна днешното пленарно заседание на Народното събрание.

По план измененията в Основния закон са точка първа от работната програма на депутатите.

За началото на пленарното заседание се регистрираха 151 депутати. За да минат промените в желания от кабинета вариант са нужни 180 гласа.

Втората опция е да се съберат над 160, но тогава се върви към по-бавния вариант за промени в Конституцията.

За началото на днешния ден в НС дойдоха премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов.

Проектът за изменение на Конституцията цели да проведе структурна и организационна реформа на съдебната власт в съответствие с международните стандарти, като предпоставка за преодоляване на системните дефицити в българската конституционна демокрация.

Дебатите:
Вяли, с декларативни - многократно повтаряни, изтъркани призивни изказвания. Крайният резултат най-вероятно ще бъде - под 180 гласа за промените и отлагането им най-малко с 3 месеца

Предложенията се отнасят основно до промяна в структурата и организацията на Висшия съдебен съвет (ВСС). Разделя се ВСС на съдийска и прокурорска колегии.

Съдийската колегия се състои от 13 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, 6 членове, избрани от общото събрание на съдиите, и 5 членове, избрани от Народното събрание.

Прокурорската колегия има 12 членове и включва главния прокурор, 4 членове, избрани от общото събрание на прокурорите, един член, избран от общото събрание на следователите, и 6 членове, избрани от Народното събрание.

Промените се отнасят до осъществяване самостоятелно от колегиите на кадровите и организационните функции, дисциплинарната отговорност, както и даване на становища по законопроекти, в рамките на възложената компетентност; по въпроси, общи за цялата съдебна власт, решенията се вземат от Висшия съдебен съвет в пленарен състав.

Заседанията на пленарния състав се ръководят от министъра на правосъдието без право на глас; при отсъствие на министъра на правосъдието, заседанията на пленарния състав се ръководят от председателя на Върховния касационен съд; съдийската колегия се председателства от председателя на Върховния касационен съд, а прокурорската колегия - от главния прокурор.

Отнема се правомощието на министъра на правосъдието да управлява имуществото на съдебната власт и възлагане на Висшия съдебен съвет в пленарен състав да управлява недвижимите имоти на съдебната власт.

Повишава се ефективността на Инспектората към Висшия съдебен съвет чрез създаване на механизми за превенция на конфликта на интереси и неправомерно външно влияние в органите на съдебната власт.

Разширяване на правомощията на Инспектората да прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, да проверява пълнотата и верността на имуществените декларации, да прави проверки за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, както и такива, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Включва се Висшият адвокатски съвет в кръга на органите, които могат да сезират Конституционния съд, когато със закон се нарушават права и свободи на гражданите.

Цели се структурна и организационна реформа на съдебната власт, обясни председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Конституционната реформа в съдебната власт е правена от още 3 обикновени НС, припомни тя. Според нея не се постигнали въпреки това очакваните резултати.

Състоянието на съдебната система и работата на ВСС са обект на анализ на докладите по механизма за проверка, каза още Цачева. Според нея промените ще доведат до по-добре работеща и по-прозрачна съдебна система. Изменението на Конституцията не е самоцел, увери парламентарният шеф.

Правосъдният министър Христо Иванов изтъкна от трибуната, че промените днес трябва да се разглеждат като национална отговорност. Тези промени не могат да бъдат нито на определено мнозинство, нито на определено правителство или на конкретен министър, подчерта той.

Независимостта на съда не е някаква абстракция, според Иванов. Всеки гражданин трябвало да е сигурен, че като застане пред съдебния състав, то този състав ще се съобразява само със законите.

Кадрите решават всичко, каза Христо Иванов и припомни, че ВСС е кадровият орган в съдебната власт. Затова и трябвало да има реформа в работата на ВСС.

Освен това той очерта и другите елементи на съдебната реформа. Вече бил готов проектът за електронно правосъдие. По думите на министър Иванов имало и осигурени финанси за целта.