Задържаните на митница "Калотина" влечуги са настанени в Софийския зоопарк, като 10 вида от тях са за първи път в зоологическата градина.

Директорът на зоопарка д-р Иван Иванов обясни, цитирана от БНР, че е потърсена помощ от специалисти в Европа. "Свързахме се с два - три зоопарка, с които обменяме опит и ни дават напътствия", обясни той.

Припомняме, животните бяха превозени до зоопарка, след като бяха открити от митничари вчера в багажното отделение на автобус, влизащ от Сърбия в България. Български гражданин е опитал да внесе нелегално у нас 6 варана, 4 каймана, 3 питона, 15 хамелеона, 49 костенурки, 1 скорпион, 6 рака, 10 охлюва, както и много червеи и хлебарки.

За животните са създадени условия в специална стая в софийския зоопарк, където те са под карантина. Едно-две са получили медицинска помощ.

Повечето от тях са бебета, затова ще бъдат поставени и лампи с УВ-осветление, за да не развият рахит.

Д-р Иванов съобщи, че със скорпиона работи само един човек, защото е много отровен, а срещу отровата му няма серум.

В зоологическата градина има специално отделение, където се отглежда екзотична храна - щурци, дрозофили, червеи и т.н. Кайманите ще ядат малки мишлета, а скорпионът - щурци.

След като приключи карантинният период, държавата в лицето на компетентните институции, ще реши какво ще се случи със задържаните животни.