Софийски градски съд осъди бившата шефка на НАП Мария Мургина на четири години затвор. Припомняме, толкова години лишаване от свобода поиска прокуратурата на вчерашното заседание по делото.

На Мургина бяха повдигнати четири обвинения. Днес съдът призна за виновна бившата шефка на НАП по две от тях.

Първото обвинение е за това, че през юни месец 2006 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - изпълнителен директор на НАП, тя е нарушила служебните си задължения и е издала незаконосъобразни указания на главен данъчен инспектор Лидия Андреева. Те са били изпратени по е-мейл, а по-късно потвърдени с официално писмо от НАП.

Указанията са били за промяна в ревизионен доклад на фирма „Плевен 1999", чрез която е намалено данъчното задължение на фирмата. Това е довело до значителни щети на републиканския бюджет в размер на над 1 300 000 лева. По това обвинение съдът постанови присъда от четири години лишаване от свобода ефективно.

Мургина е призната за виновна и за това, че е принудила против волята й бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане на заемания пост. Заплашила я, че в противен случай ще бъде дисциплинарно уволнена. По това обвинение присъдата за Мургина е три години лишаване от свобода. Освен това, тя ще трябва да заплати 10 000 лева на Цолчовска за нанесени неимуществени вреди. СГС отхвърли гражданския иск на ексшефката на НАП-Силистра в размер на 20 000 лева с мотива, че е неоснователен.

Съдът оправда Мургина по другите две обвинения - отново престъпно деяние по служба и невярна декларация пред Сметната палата.

Ексшефката на НАП ще трябва да заплати разноските по делото в размер на близо 2 200 лв. Тя е лишена и от правото да заема позиции в държавни и общински фирми и дружества за период от шест години.

Мургина ще лежи в затвора четири години, защото според българското законодателство се определя общо наказание, като осъденият изтърпява наложената по-голяма присъда. Бившата данъчна номер едно ще изтърпи наказанието си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Засега обаче тя остава с мярка за неотклонение „подписка", защото ще обжалва наложената й присъда. Днешното решение на съда може да се обжалва или протестира пред Софийски апелативен съд в законовия 15-дневен срок. Прокурорът по делото Маргарита Немска заяви, че също ще протестира пред по-горната инстанция оправдателната присъда по двете обвинения, за които Мургина не е призната за виновна.

На излизане от съда бившата данъчна номер едно не пожела да коментира наложената й присъда.