Юристите на Общинския институт "Старинен Пловдив" проверяват случая с шумното парти на Античния театър, съобщи БНР. Ако има нарушения, ще бъдат наложени съответните санкции. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на културната институция Амелия Гешева.

По думите й, издаденото разрешение е за фирмена презентация и концерт с благотворителна цел, който да приключи до 23.00 часа. Това е направено според реда за отдаване на Античния театър под наем, регламентиран с общинска наредба, коментира Гешева.

Подаденото заявление е било разгледано и одобрено, като последните служители на фирмата, наела обекта, е трябвало да го предадат в 3.00 часа след полунощ на служителите на "Старинен Пловдив". Разрешителните за ползване на античния паметник от 1 юни тази година се издават от общинския институт, като наемът е 2880 лева на ден, допълни Гешева.

На въпрос как ще коментира, че все пак на Античния театър е имало частно парти и е празнуван рожден ден, продължил до 2.00 часа през нощта, Гешева заяви:

"Това, че рожденият ден на някой е съвпаднал с това събитие, съжалявам, но това не е посочено в заявлението до нас", каза Гешева. Тя заяви, че се извършва проверка и до края на деня ще стане ясно дали фирмата, наела обекта, ще бъде санкционирана. Според Гешева е наложително да се преразгледа самата наредба за отдаване под наем на такива обекти, за да не се случват подобни неща.

"Повечето летни събития на Античния театър започват от 21.00 часа и нерядко продължават след регламентираното време, защото не може да се прекъсне концерт или опера", коментира още Амелия Гешева.

Относно силния шум и нарушаването на обществения ред тя обясни, че санкцията трябва да е от органите на реда, но до момента няма информация за съставен акт.

"Събитието продължи до три часа и ако сме нарушили обществения ред с шума, ще си платим глобата", заяви в интервю за Радио Пловдив бизнесменът Георги Самуилов. Той добави, че на Античния театър не е празнувал рождения си ден, а това е било фирмено парти.

"Аз съм спазил закона, подал съм молба и съм получил разрешение. Кое е неродното", попита Самуилов.

"Смятам, че не съм извършил нищо незаконно и нередно, това че един сайт раздухва нещата и прави балони не е мой проблем", допълни бизнесменът, използвал декора на Античния театър за своето парти.