Хиляди гърци участваха в протестните действия в центъра на Атина в общата 24-часова стачка срещу тежките антикризисни мерки на правителството, съобщава БиБиСи.

Около 25 хиляди души се събраха пред парламента, но малко след това бяха разпръснати.

Властите се опасяваха, че този митинг може да доведе до бунтове, подобни на тези, които имаше гръцката столица преди две седмици. Тогава, в капана на горящата сграда на банка, загинаха трима души, включително и една бременна жена.

В стачката участие взеха заети, безработни и пенсионери. Единствено медиите в страната не се включиха в стачните действия, за да бъдат отразени исканията и протестите.
На няколко пъти имаше реален риск от сблъсъци с полицията, като синдикалистите успяха да овладеят гнева на демонстрантите, които се опитаха да влезнат в парламента.

Протестна петиция беше връчена на председателя на гръцкия парламент с декларация, че "бедните пенсионери и безработни няма да платят престъпната политика" на правителствата. 98 лица бяха задържани от полицията.

В центъра на Атина и Солун всички банки днес останаха затворени и добре охранявани, за да не се повтори инцидента от 5-и май, когато загинаха трима служители.

Демонстрации бяха проведени и в Солун и на остров Крит.

Припомняме, Гърция сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение. Георгиос Папандреу обяви официално споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд за заем за подпомагане на гръцката икономика.

Договорът предвижда предприемане на строги мерки за намаляване на дефицита в държавата. Предвижда се още повишаване на данъците и възрастта за пенсиониране.