"Най-важното е всеки да осъзнае, че това е вот за тежестта на България в ЕС, това е вот за авторитета, за образа на страната", заяви президентът Георги Първанов, след като даде гласа си си в изборите за евро парламент.

Държавният глава по традиция гласува в 28-мо СОУ в Красна поляна.

Той подчерта, че гласуването в тези избори е важно за способността да изградим национален отбор от евро депутати, които са в състояние да участват активно във всяка тема в дневния ред на ЕС, по самата промяна на ЕС, по изграждането на единна, силна , ефективна Европа, по това България да може да има тежката дума, когато става въпрос за енергетиката, разширяването, балканските проблеми и разбира се за защитата на българските интереси.

Първанов коментира, че е очаквал проевропейски дебат, но акцентът по традиция пада върху националните проблеми и се получава така, че този вот е генерална репетиция или първо полувреме за следващия - вота за национален парламент.

Ниската избирателна активност би означавала, че партиите не са си свършили добре работата.

 

Според президента ако избирателната активност остане твърде ниска, това би означавало, че партиите не са си свършили добре работата, а също и че трябва сериозна промяна в политическия модел и в начина на функциониране на политическата система.

"Отдавна доверието в партиите е намаляло и неизбежно това ще се отразява на всеки следващ избор", посочи Първанов.

Той отправи препоръка към колебаещите се дали да гласуват - колкото и да е труден изборът, колкото и да е силен негативизмът или скептицизмът на мнозина от гражданите - да отиват и да изразят своето предпочитание.

"Наистина трябва да имаме легитимно представителство, трябва да имаме силно гласуване за евро депутати, а след това и за национален парламент", категоричен е държавният  глава.