Нашият Конгрес е натоварен с очаквания, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в приветственото си слово към делегатите на 48-ия Конгрес на БСП.

Последно:
Първанов си направи отвод, оттегляйки се от борбата за лидерския пост
Още...

По думите му симпатизантите на левицата със затаен дъх чакат да видят дали днес делегатите на Конгреса грозно ще се изпокарат или ще им вдъхнат надежда. Станишев посочи, че премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов се опитвали в последните дни да дадат тон на Конгреса, шумно лансирайки измислени скандали.

„В коя посока ще тръгнем зависи от нас", посочи Станишев. Той бе категоричен, че столетницата е единствената политическа сила, която може да свали ГЕРБ от власт.

Нашият конгрес се провежда в момент, когато цяла Европа е на кръстопът, зави още Станишев. Той изтъкна, че неспособността на десните консервативни правителства да се справят с кризата довеждат на власт радикални неофашистки идеологии.

Краят на кризата не се вижда, може би още не сме видели най-лошото, подчерта соцлидерът. Консервативната политика, според него, поражда само недоволство у хората. „Досегашното лечение не излекува болестта", смята още Станишев.

В словото си пред делегатите той обърна внимание на лявата вълна, пораждаща се в Европа. „Ние социалистите можем да обърнем европейския кораб", категоричен е той. Според него клише е твърдението, че левите харчат, а десните - спестяват.

Лидерът на БСП критикува правителството на Бойко Борисов и водените от него политики в различни сфери, подчертавайки, че имаме провинциално правителство, което възприема Брюксел като началник, а себе си - като разпоредител. „Обществото привикна да се вари в собствен сос", смята Станишев.

„Да отворим очите на хората, да поемем дъх и да викнем, колкото сили имаме „Събудете се!", призова лидерът на столетницата.

Той обрисува и ежедневието на съвременния българин: той е изтръпнал от сметката си ток, жена му съобщава, че ще местят агенцията, в която работи в друг град, детето му пък е пребито в училище, защото силата е авторитет, а родителите му имат нужда от още лекарства.

Накрая сте чули по телевизията, че когато премиерът завърши „Тракия", всички ще заживеем в рай, заяви още Станишев.

Това е власт, която целенасочено разбива българската държавност, смята той и допълни: „ГЕРБ черпят сили от слабата държава".

Нашият премиер е главният строител на държавата, продължи с критиките Станишев. По думите му за малко Бойко Борисов да стане почетен член на съюза на художниците, назначава ръководство на националния отбор по футбол, а освен това и сади кокичета по пътищата.

Над 60 корупционни закона са приели ГЕРБ от началото на мандата. Държавата в момента участва на пазара, но не като справедлив регулатор, а като рекетьор, подчерта соцлидерът. Умишлено се задушава дейността на малките и средни играчи, убеден е той.

Първанов:
Вие запушвате партията, другарю председател. Години наред вие не давате добавена стойност към резултатите на БСП
Още...

Освен това, според него, благодарение на ГЕРБ, българската енергетика ще е зависима от чужди източници. Станишев изтъкна, че без АЕЦ „Белене" ще плащаме по-високи сметки за ток. „България ще се прости с надеждите да бъде част от ядрения клуб", смята още лидерът на БСП.
„Как ще бъдем модерна държава, като садим картофи ли?", попита той.

ГЕРБ са като скакалци - откъдето минат, трева не расте, продължи с критиките Станишев. Според него, сметката от управлението на ГЕРБ ще е минус 8-10 млрд. лв.

На следващото управление, по думите му, ГЕРБ ще завещае като наследство празна хазна, разнебитена държава и бедност. Според Станишев БСП е длъжна да спечели доверието на гражданите и да управлява.

Той припомни, че ГЕРБ са разбили Синята коалиция, РЗС и други политически формации и затова БСП трябва да внимава с подобен опонент. „Нека не плачем на чуждия гроб, защото такъв сценарий е подготвен и за нас", зави още Станишев.

Той бе категоричен, че не е възможен диалог между БСП и ГЕРБ. „Сближаване с тази партия ще бъде край за БСП, защото манталитетът на ГЕРБ е заразен", убеден е Станишев. Някои си мислят, че можем да ги бием на техен терен, зави още соцлидерът. Според него, за да се победи ГЕРБ няма да е достатъчно само лидерска битка.

„Ако бием Борисов - бием и ГЕРБ - това е илюзия", смята той, Станишев изтъкна, че ГЕРБ са изключително дисциплиниран опонент. Това е проличало на отминалите избори, където всички дружно са работили за партийната победа.

Дайте да си свършим работата за която сме се събрали - да изработим политическа платформа, която да изведе страната от разрухата и да даде надежда на хората за по-добър живот", призова лидерът на БСП Сергей Станишев съпартийците си.

Той им каза, че веднага след конгреса трябва да изработят програма за управление, която да включва спешни мерки за първите 100 дни и план за първата година. По думите му БСП трябва да предложи на хората модерен превод на идеята за равенството и справедливостта.

Трябва да върнем държавата на хората", подчерта Станишев. Като първи управленски приоритет той посочи икономиката и подчерта, че без инвестиции не може да се преодолее най-страшния бич - бедността. Отговорността на БСП е да формулира индустриална политика, заяви Станишев.

Той очерта и какво да включва предизборната платформа - данъчна реформа, цялостна промяна в здравеопазването, отмяна на пенсионната реформа, приоритетно развитие на науката и висшето образование, насърчаване на предприемачеството, разкриването на нови работни места, рестартиране на проекта „Белене". Като най-важна партийна задача Станишев посочи подмладяването на партията.