Защитата на Златомир Иванов-Баретата и на повечето от подсъдимите по делото поискаха по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатите на Баретата изтъкнаха, че той е с изключително влошено здравословно състояние.

Баретата е в ареста близо година и половина - от 31 март 2009-а. Съдебномедицинска експертиза е установила, че условията в ареста не са адекватни за правилното лечение, което препоръчват медиците.

Освен това той трябва да бъде подложен на специален хигиенен и диетичен режим. От задържането му под стража до момента се забелязва влошаване на здравословното му състояние.

По-рано:
Демби пред съда: Да убиеш някого е ежедневие.
Още...

Той има проблеми с пикочния мехур, а тези проблеми са довели и до отстраняване на простатата му. В Централен софийски затвор, където се изпълнява мярката му за неотклонение, липсва лекар уролог.

 

Защитата на Баретата твърди, че той е затворен в една килия с много други хора и категорично има опасност от заразяване.

Адвокатите на Баретата са категорични, че е препоръчителен домашен амбулаторен режим на лечение, освен това от 18 месеца клиентът им е в затвора, но няма възможност да осигури доходите на семейството си. Той има 3 малолетни деца, едно от които страда от тежко заболяване.

Баретата е претърпял общо 3 операции, а защитникът му изтъкна, че е бил потресен от изказване на един от експертите. Той е заявил: „Като изключим, че Баретата не може да има повече деца, никакво друго увреждане не е причинено в следствие на отстранената му простата".

Според адвоката дългият престой в ареста води до впечатлението, че целенасочено се уврежда здравето на подсъдимия.

Защитниците на Баретата изтъкнаха още, че той съдейства по всякакъв начин за наказателния процес. Няма да повлияе на свидетели по делото, тъй като почти всички бяха разпитани пред съда.

Има тенденциозно отношение към мен, заяви Златомир Иванов - Баретата. Той допълни, че иска да се излекува и за него най-адекватното лечение е в домашна обстановка.

Богдан Василев каза от своя страна, че според обвинителния акт той е най-опасният от всички, но само Тихомир Георгиев - Боксьора го е разпознал.

Това е смешно. Лежа шест месеца в затвора, заяви Василев.

Той допълни, че е следствена тайна, че Боксьора е психопат - всички го знаят от затворите.

По думите му всички знаели, че Боксьорa държи на телефона си снимки на това как е рязал уши, пръсти и глави.

Василев изрази недоумение, че съдът и прокуратурата вярват на един убиец. Ивайло Борисов - Ториното заяви пред съда, че прокуратурата вербувала хора да свидетелстват пред него.

Кажете като изляза какво престъпление искате да извърша, за да ви олекне. С тези думи той се обърна към представителите на прокуратурата и допълни, че доказателствата срещу него са единствено от разказа на един душевноболен сериен убиец.

Мартин Димитров също поиска по-лека мярка за неотклонение и подчерта, че прокуратурата разиграва вече няколко месеца лов на вещици. Той подчерта, че докато е бил в ареста баща му е починал.

Ученикът Мартин Горевски, който в момента е под домашен арест, поиска по-лека мярка, за да може да продължи образованието си и да се грижи за баща си, който е пострадал в катастрофа.

По-лека мярка поиска и Кирил Атанасов.

Съдът остави Баретата в ареста, но предвид здравословното му състояние препоръча той да бъде повторно настанен за лечение в болница.

Променена бе мярката единствено на Мартин Горевски от „домашен арест" в „парична гаранция" в размер на 3000 лева.

Мерките могат да бъдат обжалвани в 7-дневен срок пред САС.

Адвокатът на Златко Баретата заяви след заседанието, че ще обжалва определението.