Очаквано Софийски градски съд остави в ареста двамата убийци на свекървата на съдия Нели Куцкова - Надежда Куцкова.

Както съобщихме, вчера на брифинг в СГС станаха ясни имената на задържаните за убийството на 85-годишната Надежда Куцкова - Станислав Маланов и Велик Корчев, 26-годишни.

И двамата подсъдими Станислав Маламов и Велик Корчев, на по 26 г., са осъждани неведнъж. Маламов дори на два пъти се опита да излъже съда и отрече да е бил съден. Оказа се обаче, че това се е случвало три пъти, като по две от делата е сключено споразумение.

Корчев пък неколкократно е осъждан за тежки умишлени престъпления срещу чужда собственост и личност. Съдът намери и двамата за лица с висока степен на обществена опасност, като прецени, че има реален шанс те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Защитата поиска да им бъде наложена по-лека мярка от задържане под стража, тъй като и двамата са оказали съдействие на разследващите органи след задържането им и са направили самопризнания. Корчев пък има син на година и половина и служебният му защитник изтъкна, че е редно той да може да се грижи за него. Самите подсъдими пък изразиха съжаление за случилото се. Съжалявам много за убийството на възрастната жена, заяви Маламов. Корчев пък обяви, че съжалява за грешката си и е готов да изтърпи наказанието си, независимо какво ще бъде то.

Както се и предполагаше обаче, надделяха мотивите на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Прокурорът по делото разказа, че според свидетелските показания, самопризнанията на двамата подсъдими и проведеното разследване, двамата са получили достъп до жилището на починалата жена чрез майката на сина на Корчев - Катрин Мирчева. Тя живее на същия етаж, на който живяла и свекървата на съдия Куцкова, и именно тя пуснала двамата задържани във входа на блока. Подсъдимите подготвяли предварително извършването на деянието, като няколко пъти посещавали с цел наблюдение мястото на бъдещото си престъпление.

Въпросната Катрин Мирчева е посочила още в показанията си, че Корчев й се оплакал, че си е загубил сгъваемия нож и цигарите. Същите предмети са били открити в апартамента на Надежда Куцкова от разследващите органи. Жената е разказала още, че той я убеждавал при евентуален разпит да твърди, че по време на новогодишната нощ двамата са били заедно.

Според показанията на друга свидетелка, Яница Евангелополус - Михнева, Корчев се свързал с нея след извършване на престъплението и й е казал, че двамата с Маламов „сериозно са загазили в София", след което подсъдимите заминали да се укрият при нея в Слънчев бряг.

По извършването на престъплението двамата са разказали, че Корчев е осигурил достъпа до входа чрез ключа на Мирчева, а Маламов е позвънил на вратата. След като жертвата му е отворила, той я е блъснал вътре в апартамента и е пуснал съучастника си.

Докато Корчев е обикалял стаите и е подготвял вещите, нарочени за ограбване, Маламов е затиснал с ръка лицето на жертвата в областта на носа и устата, като го е направил толкова силно и продължително, че я е задушил до смърт. Мигове след това на вратата на апартамента се позвънило и те избягали, прескачайки на съседни тераси.

Повдигнатото и на двамата обвинение предвижда тежко наказание според Наказателния кодекс. По закон подсъдимите могат да получат от 10 до 20 години затвор, доживотен затвор или такъв без право на замяна.