След затварянето на болницата в Девин има около 15 смъртни случаи заради неоказана навременна медицинска помощ. Това заяви адвокат Живко Чепишев, който е един от организаторите на протеста на жителите на Девин и околните села в защита на лечебното заведение.

Хората умират по къщите и на пътя, красноречив бе той.

Чепишев обясни, че ако има някакъв спешен случай, се заявява линейка от Мадан. Това значи около 100-150 км в едната посока, за да върне болният обратно в Мадан, описа ситуацията той.

Лекарят допълни, че е изпратена колективна жалба до Брюксел за защита на болницата от закриване. Оттам е пристигнал отговор, че тя е заведена и тече процедура за състоянието на заведението.

В отговора от Брюксел е поставен въпросът каква е причината за затваряне на болницата, след като тя обслужва три общини с 30 000 жители.

Припомняме, лечебното заведение затвори врати в началото на юли.
Причината са натрупани задължения в размер на 1,6 милиона лева, които болницата не е изплатила. Сред тях са банков кредит и дългове към различни доставчици.

По-късно обаче от Министерство на здравеопазването увериха, че въпреки че общинската болница в Девин преустановява работата си, населението там има осигурена медицинска помощ.

В града функционира филиал на Спешна помощ с три медицински екипа и три линейки. От 1 юли, когато болницата затвори врати, филиалът е подсилен с още една линейка. Създадена р възможност за извършване на диагностични изследвания. В общината работят 9 джипита и 9 специалисти, посочват от МЗ.

За последните два месеца във филиала за Спешна помощ са обслужени 962 души. От тях повикванията на линейка са били 393, а останалите случаи са амбулаторни прегледи, извършени във филиала. За тези два месеца до болницата в Смолян, която се намира на 40 км., са транспортирани 77 човека.

След преустановяването на работата на болницата в Девин няма нито един случай на починал човек заради забавяне на оказаната медицинска помощ, категорични са от здравното министерство.

МЗ припомня, че на болницата в Девин беше дадена възможност да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от еврофондовете за преструктуриране.

По схема „Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали" за 11 болници, сред които и тази в Девин, са предвидени между 1 и 4.6 млн. лв. Местната власт обаче отказа да участва в проекта.