Въвеждането на санкции от страна на ЕС срещу Иран няма да се отрази само на Техеран, но и ще въздейства върху икономиката на Европа.

Това съобщи вътрешният министър на Ислямската република Мостафа Мохамад Наджар, съобщи „Новости".

Ние не предаваме значение на този въпрос (санкциите срещу Иран), срещу нас въвеждат санкции в продължение на 30 години", каза вътрешният министър, който е на визита в руската столица Москва.

Припомняме, че външните министри на 27-те страни от ЕС вчера одобриха въвеждането на петролно ембарго на иранския нефт на среща в Брюксел. Мерките от новия пакет ще бъдат налагани поетапно, като от 1 юли всички страни от ЕС ще трябва да спрат вноса на ирански петрол.

Всички санкции, които налагат срещу Иран само могат да помогнат на нашата република да изучава използването на нови технологии и това, което желаем", допълни още Наджар.

Ние не чувстваме натиск по повод въведените санкции. Но тази инициатива може да повлияе на икономическата ситуация в Европа и света", счита вътрешният министър на Иран

По думите му в момента кризата в Запада и курса на еврото са нестабилни.

Санкциите ще доведат до повишаване цените на петрола, които рефлективно ще увеличат разходите за промишлените стоки в Европа и света. Това ще бъде в ущърб на всички ни", подчерта Наджар.