Има фундаментална грешка в принципа на утилизация и съхранение на боеприпаси у нас. Това признание направи вътрешният министър Веселин Вучков в предаването „Годината на Дарик радио".

Думите му идват само ден след като взрив в Мъглиж отне живота на мъж, а две жени се борят за живота си. Няколко месеца преди това пък 15 човешки живота бяха изпепелени в завод за утилизация в село Горни Лом.

Ново от Мъглиж тази нощ няма, води се разследване под формата на следствие. Не може категорична версия да се потвърди още. През последните месеци е имало редица инспекции, които са дали добри оценки, коментира развитието по случая силовият министър.

За него има фундаментална грешка в принципа на обезвреждане у нас - тя се изразява в безконтролен внос на боеприпаси от други държави и армии, които не искат да обработват боеприпасите си, и пълната демонополизация на този процес , в който генерираните отпадъци от Българската армия се продават на български фирми и се утилизират. През 6-7 месеца плащаме с човешки животи, недоволен е Вучков.

Силовият министър увери, че се разработва нов модел за утилизация по указание на премиера. В понеделник Вучков ще представи промяна на основата на принципа - да се забрани внос на чуждестранни мини като тези в Горни Лом, както и МВР да поеме отговорност за изграждане на собствен център, в който да почне да обезврежда боеприпасите, които не са нужни.

В момента МО обявява обществени поръчки, фирмите на собствена отговорност утилизират, това не трябва да е редно. Интересите са огромни, съпротивата е голяма, но не можем да си позволим да плащаме такава висока цена при обезвреждането на боеприпаси, категоричен е шефът на МВР.

Той коментира и бедствията, които сполетяха страната ни в изминалата година. За него липсва единен контролен орган за бедствията и наводненията конкретно, който да може и да санкционира. МВР отговаря предимно за последващата реакция, защити се Вучков. Според него трябва под една шапка да се поберат контрол за сигурността на язовирите, регистър на всички с ясна собственост и степен на опасност, както и стъпки за елиминиране на тази опасност. За момента се мисли тези отговорности да отидат в Държавната агенция за метрология и технически надзор.

Стана ясно, че Вучков не е съгласен с опозиционните тези, че, ако ГДБОП се прехвърли пак от ДАНС в МВР, ще се застрашават досъдебните производства. Дали БОП като полицейска структура и типично полицейски апарат от функции има място в контраразузнавателна и аналитична служба, поиска да знае министърът, като увери, че това е нелогична съпротива и тя няма да успее. Не знам дали главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отговаря на изискванията, които формулираме в новия закон за ведомството, той вероятно ще бъде един от кандидатите, но ще го решим съвместно на МС, обяви Вучков, запитан дали промените в закона целят смяна на главния секретар.  Оказа се, че силовият министър не е доволен и от друго, а именно работата на ДАНС, като най-простият пример за провал била аферата с КТБ. Вучков обаче не отговори дали иска смяната на шефа на службите.

Министърът не е доволен и от приетия късно снощи бюджет за 2015 година, особено що се отнася за неговото ведомство. Ограничаването особено за персонал в МВР е най-сериозно, 10% на фона на 1 милиард не е малко. Много е тежко уравнението, което трябва да решим като ръководство - хем да правиш реформа, хем при изтъняващ бюджет. При ДАНС и ДАТО бюджетът не е така орязан и това не е справедливо, недоволства Вучков.

Сложи се край на една политическа самонадеяност. Това е начало на една коалиционна култура, която трябва да изпрати към хората положителни сигнали. Това гласи равносметката на силовия шеф за изминаващата 2014 година. Вещта, която символизира 2014, е изборната бюлетина,  смята министърът, а за него целта през 2015 година е стабилизиране, спокойна обстановка и повече сигурност за гражданите.