Андерш Брайвик, който през юли уби 77 души при две нападения в Норвегия, разказа по време на днешното заседание как през 2010 г. се е присъединил към стрелкови клуб, което било част от подготовката му.

В четвъртия ден от процеса срещу норвежкия екстремист Андерш Брайвик беше проведен кръстосан разпит на подсъдимия, съобщава Би Би Си.

Брайвик посочи още, че е използвал компютърни игри за да репетира сценарии преди да взриви правителствена сграда в Осло. При атаката загинаха осем души, а 209 бяха ранени.

При днешното си пристигане в съда Брайвик не поздрави с дясноекстремисткия жест - изпъната напред, свита в юмрук ръка, за разлика от всички предишни дни от процеса. Причината е, че адвокатите му са го помолили да не го прави.

Пред съдиите той посочи, че е планирал „самоубийствен атентат" от 2006 г. „Насилието е оръжие за постигане на цел", каза атентаторът пред съда. Брайвик изтъкна, че е опитал „всички други алтернативи", но „национал-консерваторите" са цензурирани от норвежката и европейската преса. По думите му той си „взел отпуск", за да планира „самоубийствения атентат"

Описвайки взривът в Осло, екстремистът посочи, че е очаквал да бъде обявена извънредна ситуация и той „да трябва се бие, за да се измъкне".

Междувременно стана ясно, че норвежката полиция е депортирала германка, почитателка на Бравик, която се е опитала да влезе в съда по време на процеса. Според информации, цитирани от expatica.com, тя е твърдяла, че е любимата на норвежкия екстремист.

Младата жена, чието име не се споменава, се е опитала да влезе в съда още в първия ден от процеса, но силите за сигурност са я спрели. Германката е била задържана за 24 часа в ареста, след което е била депортирана.