Апелативният съд във Варна намали условната присъда на бившия областен управител на Разград Наско Анастасов по делото за източването на 512 761.73 лв. през 2009 г. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Обвинението срещу Атанасов е, че отпуснатите средства са използвани неправомерно за ремонт на църкви и джамии, пострадали от буря, каквато според държавното обвинение не е имало.

Останалите седем подсъдими са напълно оправдани - това са бившият заместник-областен управител Бехчет Сюлейман, служителите в Областната управа Татяна Борисова, Цеко Цеков и Бейхан Касимов, оценителят Данислав Дочев и собствениците на строителни фирми Марио Николов и Бейти Хаджийонуз.

Анастасов е признат за виновен само по едно от петте обвинения - за неправомерно изразходване на бюджетни средства, а по останалите бе оправдан. Присъдата му е 1 година лишаване от свобода условно, докато Окръжният съд в Търговище през февруари т.г. му даде общо наказание от 2 години и четири месеца.

Апелативните съдии постановиха Анастасов да бъде лишен от правото да заема държавна служба за срок от 1 година.

Припомняме, поцесът срещу осемте подсъдими започна през април 2011 г. и се гледа в Търговище, тъй като всички съдии от Разград си направиха отвод. На първа инстанция то приключи с четири условни и четири оправдателни присъди.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.