Русия е склонна да подкрепи декларация на Съвета за сигурност на ООН за Сирия или резолюция за мисията на Кофи Анан в Сирия, но тя да не съдържа ултиматум.

Готови сме да подкрепим мисията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан и предложенията до сирийското правителство и опозицията", каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Франс прес".

Готови сме да подкрепим предложенията в Съвета за сигурност на ООН не само във формата на декларация, но също и като резолюция", допълни той.

Лавров подчерта, че предложенията на Анан до сирийския президент Башар Асад по време на срещата им в Дамаск този месец все още не са публикувани и затова е нужно те да бъдат разкрити и дебатирани в Съвета за сигурност.

Първо, предложенията трябва да бъдат публикувани", каза Лавров след разговорите с ливанския си колега Аднан Мансур.

Второ, Съветът за сигурност трябва да ги одобри не като ултимативни, а като основа за продължаване усилията на Кофи Анан за постигане на споразумение между всички сирийци", обясни Лавров.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН по-късно днес да дискутира възможността за гласуване на проектодекларация за Сирия. Същевременно дипломати призоваха за приемането на „допълнителни мерки", ако Асад отхвърли предложенията на Анан.