ДПС се захваща да пише сборник с имената на „жертвите на политическата репресия" на управляващите, като дори ще му осигури достойна премиера пред Европейската комисия.

Третите по сила в 43-тото Народно събрание се заканиха, че всяка сряда ще изчитат от парламентарната трибуна имената на уволнените от кабинета „Борисов 2" държавни служители, които са членове или симпатизанти на ДПС. След това за по-сигурно ще ги публикува и в интернет.

Обещанието даде народният представител от ДПС Станислав Анастасов, който бе известен и като „министъра за един ден", оглавил Министерство на околната среда и водите в последните дни на правителството на Пламен Орешарски.

Анастасов започна от там, че при президента лидерите на всички парламентарно представени партии си стиснаха ръцете и подписаха пакт за плавен преход към политическа стабилност без реваншизъм.

По думите на депутата обаче първата задача на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки е била да наруши този пакт и да започне политическа чистка на държавни служители - членове и симпатизанти на ДПС.

„Покрай сухото, гори и мокрото", изтъкна Станислав Анастасов и посочи, че са уволнени и служители, които не са свързани с ДПС, но не са и симпатизирали на новата власт.

Да си член или симпатизант на ДПС, означава незабавно да си уволнен", заяви депутатът и отново се зарече, че третите по сила в парламента ще напишат жив летопис на политическата репресия.

Според изчисленията на ДПС до този момент са уволнени 286 държавни служители, а заслугата за 88 от тях е на кабинета „Близнашки".

Същите обвинения на ДПС отправи към самите тях депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. „Година и половина едно правителство, което беше формирано от БСП, ДПС и златния пръст на „Атака", управляваше и безцеремонно унищожаваше кадри, които нямаха нищо общо с членството в ГЕРБ", си спомни Караянчева и в подкрепа на думите си посочи, че само за една година са били уволнени 43 хиляди души, а на тяхно място са били назначени хора с доказано политическо влияние и не „калинки", а „бръмбари".

Вашите „бръмбари" направиха така, че за една година България да стигне под дъното - спряха се европейски фондове, оттеглиха се инвеститори, а вие стояхте на инат, оградени от железни ограждания тук в парламента и не се срамувахте от това, защото вашите партийни лидери по места намериха място в държавните агенции", отбеляза герберката и заключи: „Каквито и справочници да правите с уволнения, ние никога не можем да достигнем това, което вие направихте. Вие осакатихте хиляди съдби и продължавате да се правите на репресирани."