Подготвят възстановяване на "Златния Орфей" на Слънчев бряг, научи news.bg от композитора Пламен Петков. В основата на подготовката е вдовицата на създателя на "Златния Орфей" Дариана Генкова, която преговаря за възраждането на знаковия фестивал. Дамата е председател на фондация „Генко Генов" и в момента активно се е заела със задачата да направи издание на певческия форум по случай 50-ия юбилей на конкурса.

Дариaна Генова - Управител на фондация „Генко Генов" и директор на МФ „Златният Орфей" беше забелязана преди броени дни на среща с представители на Съвета на директорите на „Слънчев бряг" АД. Очаква се в края на сезона тази година да се състои събитието по повод  50 години от създаването му.

„Златният Орфей" е единственото музикално събитие, утвърдено в цял свят и популяризирало страната ни, и българската песен. Провежда в периода 1965-1999 г. То възниква като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете" на курортния комплекс Слънчев бряг.

Междувременно Пламен Петков, който помагаше на изпълнителя Борис Годжунов, заяви, че обещаната ежемесечна награда от културния министър Вежди Рашидов за заслужилите ни певци и актьори от миналото не се случва. Към момента доста дарители са се отзовали и са помогнали лечението на певеца. "Моралният въпрос е по-важен, защото той е с 220 лева пенсия. Най-отзивчиви бяха обикновените хора, по сметки бяха преведени суми, които успя да отдели за лечение. Трудно подвижен е, но не се оплаква. Понася с гордост и огорчението", каза Петков.