Мая Манолова и Кирил Добрев предлагат БСП да се превърне в „МОЛ за леви идеи". Партията според тях трябва да се насочи към лявомислещите хора и да се превърне в място за диалог. Всеки трябвало да намери нещо за себе си в левицата, а не столетницата да се превръщала в музей на социализма.

Левицата, според Манолова и Добрев, трябвало да се насочи към активните хора, към средния и дребен бизнес, към лидерите на мнение по места. Те трябвало да участват във формирането на политиките на БСП, да се включели в писането на левия разказ и действително червената партия да се превърне в социален проект.

Левицата предлага по-висока осигурителна вноска за НОИ
Още...

Според двамата депутати, които бяха сред участниците в двудневния семинар на левицата в Пловдив, партията също така по-активно трябвало да участва в социалните мрежи и да набира местни политици по по-атрактивен начин.

За пример Манолова взема шоуто „България търси талант", което в политически аспект може да се трансформира в „Дупница търси политик", какъвто пример тя дава. Така чрез атрактивен своеобразен кастинг гражданите ще избират хората, които да ги управляват на местно ниво.

Най-важното събитие за тази година са местните избори, категоричен е и президентът на ПЕС Сергей Станишев, който събра социалистите в Пловдив, за да ги надъха за предстоящата изборна битка.

Той е амбициран да покани европейски експерти да помогнат на червените да се включат активно във вота. Самият Станишев е убеден: „Нито ГЕРБ са толкова силни, колкото изглеждат, нито БСП е толкова слаба, колкото ни се струва". Ние нямаме комплекси или се освобождаваме от комплексите си, е изводът на президента на ПЕС след дискусиите.

Семинарът в Пловдив пък бил повратна точка за партията след тежката изборна загуба. Янаки Стоилов пък смята, че БСП трябва да е партия на протеста. Според соцдепутата тепърва щяло да има прояви на гражданско недоволство. Ние сме също така и партия на мира, изтъкна той, обяснявайки, че червените не искат страната ни да бъде въвличана в конфликта в Източна Украйна.

На местните избори партията щяла да представи своите „леви стандарти".