Франция и Великобритания обещаха да сложат край на имигрантската криза, след като хиляди имигранти от Африка и Близкия изток се опитват да достигнат до Обединеното кралство през френския град Кале, цитирани от „Франс прес".

Съвместното съобщение на вътрешните министри на двете държави идва, след като френски опозиционен депутат обвини британския премиер Дейвид Камерън, че се проваля в опита да разреши проблема.

През последните седмици стотици имигранти се опитаха да преминат през Евротунел с надежда да потърсят по-добър живот във Великобритания. Най-малко 10 имигранти са загинали при тези опити от юни.

По-рано тази седмица британското правителство обеща 10 милиона евро, за да се подобри оградата около терминала на Евротунел край Кале. Камерън предупреди, че кризата може да продължи през цялото лято, обещавайки „повече ограда, повече ресурси и повече кучета" да подпомогнат френската полиция.

Новите мерки изпращат „ясно послание", според френския вътрешен министър Бернар Казньов и британския му колега Тереза Мей, които излязоха със съвместно съобщение, публикуванo във френския Journal Du Dimanche и британския Telegraph.

„Нашата граница е подсигурена и няма лесен начин за влизане във Великобритания", отбелязват те.

Според двамата министри светът е изправен пред „глобална миграционна криза", която изисква европейски и международен отговор, предупреждавайки, че тежестта за изкореняване на проблема не трябва да лежи само върху плещите на Франция и Великобритания.

Много от тези в Кале и опитите да пресекат Ламанша са преминали през Италия, Гърция или други държави, допълват те.

На кризата трябва да се отговори с „намаляване на броя на имигрантите, които навлизат в Европа от Африка" по икономически причини. „Нашите улици не са павирани със злато", отбелязват Мей и Казньов, допълвайки, че двете правителства връщат по около 200 имигранти на месец, които не спазват критериите за убежище.

Разрешаването на тази ситуация е топ приоритет на правителствата на Великобритания и Франция. Ние сме ангажирани и решени да разрешим това, да го разрешим заедно", пишат ощe министрите.