"Амнести Интернешънъл" поиска независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец.

Припомняме, Комисариатът на бежанците към ООН също настоя за задълбочено разследване на случая, при който афганистанец бе убит от рикоширал куршум на граничен полицай в четвъртък вечерта.

Представителят на правозащитната организация Барбора Черноселкова отбелязва, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

"Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи", заявява Челноселкова, цитирана от БНР. Тя пояснява, че "пропорционално" означава дали силата е отговаряла на опасността и на ситуацията.

От "Амнести" подчертават това, че най-вероятно става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки.

И Румяна Дечева, председател на Европейското общество за защита на човешките права в България, посочи, че инцидентът край Средец е първият случай, в който служител на властите от ЕС е причинил преднамерено, случайно или по стечение на обстоятелствата смрът на лице с произход от различни страни от тези на територията на ЕС.

Според нея обаче е нужно разговорът да започне от по-дълбоко, тъй като темите, които повдига „Амнести Интернешълнъл", не изчерпват проблема.

"В български аспект трябва да се навържат нещата - целта ни да влезем в Шенген, което е свързано с опазването на границите, както и с абсолютната ангажираност на нашата страна да гарантира правото на всеки един гражданин на България, на ЕС или на трети страни", заяви Румяна Дечева.

Припомняме, вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи действията на полицаите край Средец като „адекватни", а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата".