През 2020 г. България ще бъде посетена от над 9 милиона чуждестранни посетители, без транзитно преминаващите. През 2030 г. пък се очакват над 12 милиона чуждестранни туристи да посетят страната ни, като за периода до 2020-а туризмът може да генерира до 18% от БВП на България.

Минерални води и исторически паметници - козовете на туризма ни
Още...

Тези данни са записани в проекта на Стратегия за устойчиво развитие на туризма.

Оказва се, че българската туристическа индустрия има основни показатели над средните за света и Европа като темп на растеж и участие в БВП и благодарение на това се нарежда сред водещите страни като икономически резултати от туризма.

За първи път в туризма се създава дългосрочна отраслова стратегия, която определя секторната политика до 2030 г. и създава опорни точки до 2050-а. Нейната цел е да осигури трайна конкурентоспособност на България като туристическа дестинация.

Според прогнозите на Световната организация по туризъм на ООН средният ръст на туристи в близките години до 2020-а се очаква да бъде за Европа 2,7-2,8%, за Азия около 3,5-4%, докато за България има устойчив ръст от над 4%.

За първите десет месеца на 2013 г. - в сравнение с данните от предходната 2012 г. - ръстът е 5,5%, което означава, че сме два пъти над средния ръст на туристи за Европа.

Анализите показват, че за да се развива туризма ни, трябва да се разработи туристически продукт за възрастовата категория 65+ като комбинация между специализирани видове туризъм - балнео, културен, еко и селски туризъм.

Препоръките са да се рекламира оздравителният туризъм. В стратегията за развитие на туризма важен акцент е поставен на районирането на отделните дестинации.

Амбицията на кабинета е страната ни да заема водещо място сред петте топ дестинации в Централна и Източна Европа. всички оперативни програми ще „се включат" в процеса на подпомагане на развитието на туризма ни.