Остров Марион в Индийския океан става дом на единственото място в света, на което е научно установено практикуването на секс между животни от различни класове - бозайници и птици. Група учени са наблюдавали поредица от случаи на антарктически морски котки, изнасилващи кралски пингвини.

До момента четири са установените случаи на сексуален тормоз от страна на тюлени, нападащи кралски пингвини - вторите по размер сред своя вид. В три от случаите, наблюдавани от учени, тюлените са пуснали пингвините след противоестествените си посегателства, но в последния регистриран случай пингвинът е бил изяден.

За пръв път южноафрикански учени са забелязали как антарктическа морска котка се опитва да се съвкупи с кралски пингвин още през 2006 година, но тогава те са отдали това несвойствено поведение на факта, че тюленът е бил млад и неопитен мъжки. Допуснали са и хипотезата, че играта между двете животни, които имат едно и също местообитание, случайно се е трансформирала в полов акт.

През следващите две години обаче изследователите са регистрирали на различни места още три подобни случая, без да могат да определят пола на птиците, станали жертва на своеобразно изнасилване.

Учените разказват пред списание Polar Biology, че са наблюдавали еднакъв модел при всички случаи - антарктическата морска котка е догонвала, хващала и възсядала пингвина. След това животното е правило няколко пъти опит за съвкупяване. Всеки полов акт е бил със средна продължителност от пет минути с паузи между отделните актове.

Това неестествено поведение става все по-разпространено на остров Марион, отчитат специалистите. Предполагаемата причина за това е, че тюлените лесно се учат на нови видове дейност и веднъж видели как един от тях прави секс с пингвин, са възприели това. Учените допускат, че първопричина са младите тюлени, които още са неопитни и не могат да привлекат женска, затова „изпускат напрежението" с този алтернативен вариант.