News.bg | Money.bg | Topsport.bg | Vsi4ko.bg | Gladen.bg | Lifestyle.bg | Ibox.bg | Mobile.news.bg

Регистрация | Забравена парола?

Вход

News.bg

Фиксинг

30.03.2015
  • 1.80344
  • 1.87358
  • 1.95583
  • 2.66898

» finance.news.bg

Двама президенти откриха "Канев център" в русенския университет

10.10.2013, 15:11 (обновена 10.10.2013, 15:18)
news.bg
Коментари (0)

Президентът Росен Плевнелиев откри многофункционалния комплекс „Канев център" в Русенския университет „Ангел Кънчев". На тържественото откриване присъства канадския строителен предприемач и филантроп с български произход Игнат Канев и семейството му. Сградата е дарение на университета именно от тях.

„Страната ни има нужда от израстването на ново поколение предприемчиви българи, затова трябва да се подкрепя развитието на всяка оригинална идея и да се използват резултатите от научната дейност във всички приложни сфери", заяви в приветствие държавният глава.

Правейки аналог от миналия век, Плевенелиев сравни значението на дарението на Игнат Канев с делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви, които са дарили на българския народ сградата на най-старото висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски ".

Дарението в полза на Русенския университет е благороден акт на достоен и успял българин, посочи президентът. По думите му изграждането на комплекса „Канев център" ще утвърди авторитета на Русенския университет като място за национални и международни форуми, ще разкрие потенциала и ще създаде нови възможности за сътрудничество и развитие на Русе и на региона.

„Канев център" ще подпомогне работата на бъдещия регионален академичен център в Русе, който ще интегрира научноизследователската и иновационната дейност в образованието, индустрията, местната и националната икономика, бизнеса и културата, смята още Плевнелиев. Центърът, по неговите думи, ще съдейства за изграждането на пряка връзка между представителите на научните среди и на бизнеса в региона.

„Вярвам, че академичният център и Русенският университет ще има активна роля и в изпълнение на Дунавската стратегия", допълни държавният глава.

Росен Плевнелиев поздрави Ректора и ръководството на висшето училище за постиженията им в управлението на международни проекти. Той честити на Игнат Канев удостояването му с най-високото звание на Община Русе и с присъденото му почетно научно звание „Доктор Хонорис кауза" на Русенския университет.

„В България има богати хора, които са забогатели по правилата и където и да работят и каквото и да правят, го правят, защото виждат смисъла в това да бъдат посветени на работата си, на семействата си, но и на общността и на Родината", обърна се Плевнелиев към присъстващите на церемонията.

„Рецептата за страната ни в трудните времена, в които се намираме, е да строим, а не да разваляме, да инвестираме в развитието на нацията и в образованието на младото поколение", каза още президентът.

На откриването на многофункционалния комплекс присъстваха още Негово светейшество Патриарх Неофит, президентът Георги Първанов, кметът и областният управител на Русе, народни представители, дипломати, членове на академичната общност, студенти и граждани.

Сподели: В Ibox.bg В Svejo


403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65


403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65