Премиерът Бойко Борисов застава зад идеята на Светия Синод частица от мощите на Свети Кирил да бъдат върнати в България от Рим, съобщава БиТиВи. Той отбеляза, че по принцип подкрепя всичко на Светия Синод, защото е дълбоко вярващ. „И дори 20-те милиона за „Александър Невски" в друг случай щяха да ми се видят много, но само съм казал да ги намерят - 10 тази година, догодина ще ни трябват другите десет, така че ще ги има. Каквото зависи от нас ще го направим", заяви Борисов.

Припомняме, премиерът лично води делегация на официално посещение в Държавата Ватикана и Италианската република за 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Българската делегация присъства на молебена в църквата „Свети Павел" в Рим по повод днешния празник. Храмът е предоставен специално на българската общност преди една година. Светата литургия отслужи митрополит Антоний.

След службата премиерът отбеляза, цитиран от правителствения пресцентър, че  храмът, който е голяма светиня за католическата църква, ни е предоставен, за да може Българската православна църква да извършва своите ритуали. Той благодари на папа Франциск и на всички, които са помогнали това да стане.

Борисов посочи, че се е помолил отново в България да няма повече бедствия и да не се губят човешки животи и средства. Той увери, че правителството прави максимума да се отделят най-много средства за култура.

Запитан дали вчера във Ватикана се е видял с премиера на Македония Никола Груевски, Борисов отговори, че не го е направил. Той поясни, че в момента всяко виждане с Груевски или Зоран Заев може да се изтълкува като вмешателство или да се ползва във вътрешнополитическата им борба. Борисов призна, че със Заев се е чул по телефона.

Борисов поясни, че не иска да се намесва в този конфликт и изрази надежда македонският народ и политиците му да са мъдри и да си проведат избори, както ние в България. „След това да се умирят", заключи той.

На службата в църквата „Свети Павел" по свое желание бе дошъл и главата на македонската православна църква архиепископ Стефан. По време на богослужението той пя заедно с водещите службата. Добре е на празниците да празнуваме заедно. Пожелах на Борисов добрите междудържавни отношения да бъдат още по-добри, отбеляза отец Стефан, цитиран от БГНЕС.

„Според мен това е една бяла лястовица в отношенията ни с Република Македония. Ние като съседи искаме действително те да подпишат Декларацията за добросъседство и да спомагаме максимум за бързото им присъединяване към Европейския съюз", каза Борисов.

Относно развитието на културата в България и Светия Синод, премиерът е категоричен, че правителството ще продължи да ги подкрепя. Той припомни, че наскоро кабинетът е отпуснал 500 000 лева за възстановяване на архитектурни обекти в Плиска, където българите са приели християнството и са написани първите книги на кирилица. Борисов обеща да продължат да се отделят и допълнително средства за култура, за да се разкрива богатството на българската история и традиции.

Той обяви, че до края на месеца ще бъде открит и Националният музеен комплекс „Квадрат 500", в който ще бъдат изложени най-добрите експонати на художественото изкуство в страната ни. „Увеличили сме в момента максимално възможно средствата за подкрепа на духовността и културата. Тази година са предвидени около 67 милиона лева. Опитваме се да помагаме и мисля, че ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме", коментира Борисов.

Запитан за финансирането, което се отделя за българските училища в чужбина, той посочи, че важен фактор за увеличаването му  е да се развива икономиката и да има стабилност в държавата.

От своя страна посланикът ни в Рим Марин Райков подчерта, че днешният ден е свят за всички българи. По думите му, това е ден, който ни напомня, че благодарение на писмеността България е станала част от цивилизования, християнския свят.

Митрополит Антоний пък благодари на Борисов, че и тази година българската държава е изпълнила дълга си с делегацията, която е дошла в Рим и е посетила папата. Дипломатът е убеден, че църквата и държавата трябва да продължават да работят заедно за благото на нашия народ. „Да умножаваме нашите дела и да вървим по пътеката на мира, носейки гордо имената на светите братя Кирил и Методий в сърцата си", призова Антоний. Той пожела на министър-председателя усилията му „да бъдат благословени и да не унива в делото си".

Борисов благодари на всички парламентарно представени партии, които са изпратили свои представители за честванията в Рим. Той отбелязва, че по този начин се показва, че действително светлите празници ни обединяват.

Премиерът Бойко Борисов отправи поздрав по случай празника от Фейсбук. Той отбелязва, че във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел" и е осветил техните книги. Борисов пояснява, че благодарение на Светите братя старобългарският се е превърнал в третия класически език на Средновековието след латинския и гръцкия. Именно затова, отбелязва той, Великоморавската мисия на Кирил и Методий е дело, което е заслужило признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. Премиерът е категоричен, че това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.

Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия. Това е празник, какъвто нямат другите народи по света - тържество и прослава на писмеността, просветата и културата, символ на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване", пише още в поздрава си премиерът. Той е убеден, че честването на деня на Светите братя Кирил и Методий е един от най-ярките изрази на националната идентичност и на българското самосъзнание.

На днешния ден Бойко Борисов призовава съвместните ни усилия като народ да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност. Премиерът призовава всички българи да продължават да стимулират интереса на нашите деца към училището и знанието, само така можем да допринесем за формирането на техния мироглед, идентичност, ценностна система и социална принадлежност.

Борисов е категоричен, че нашите деца са нашето бъдеще. „Ние носим отговорност към тях и трябва да направим всичко по силите си, за да живеят в една все по-добра България и да се гордеят с това, че са българи", заявява още той.

Премиерът подчерта, че за него е чест да приветства с добре дошли в Рим децата и техните родители и учители от българските училища в чужбина.